Iz Mosta su u utorak poručili kako je jučerašnjem sastanku s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem nazočio i Mostov ekonomski strateg Ivan Lovrinović te kako je guverner “podržao većinu Mostovih ekonomskih reformi”, a sam Lovrinović je za Hinu opovrgnuo medijska nagađanja prema kojima osniva stranku.

Predstavnici Mosta nezavisnih lista Božo Petrov i Ivan Lovrinović te nezavisni ekonomski stručnjaci Mario Škare i Tea Golja jučer su se javno, u kavani zagrebačkog hotela Sheraton susreli s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem te su saslušali stavove HNB-a o aktualnim ekonomskim pitanjima, stoji u priopćenju Mosta.

Guverner Vujčić je, ističu, naglasio da su nužne strukturne reforme te kako mu je drago da se Most zalaže za njih, a posebno je istaknuo reformu javne uprave i lokalne samouprave.

Naglasio je veliki utjecaj euroizacije na mogućnost vođenja monetarne politike i stabilnost cijena. Mišljenja je da je monetarna politika u prethodnom razdoblju bila dobra te da HNB nije mogao ništa više napraviti za njezino poboljšanje.

Kada su u pitanju krediti u švicarskim francima rekao je, navode iz Mosta, da je upozoravao Vladu i ministra Lalovca kako će biti problema, kako nisu dobro postavili model konverzije te da HNB ne može riješiti probleme onih koji su sada nezadovoljni.

Govorio je i o tome da HNB namjerava uvesti strukturne operacije u instrumentarij svoje monetarne regulacije te je potvrdio tezu da je iduća godina za Hrvatsku presudna i da se konačno moraju pokrenuti potrebne reforme.

Profesor Lovrinović je, tvrde, u ime Mosta objasnio najvažnije promjene za koje se Most zalaže i to u sferi monetarno-kreditne i fiskalne politike. Istaknuo je nužnost veće promocije i upotrebe kune, rješavanje problema dužnika u švicarskim francima te bržeg usklađivanja uloge, zadataka i instrumenata monetarne politike HNB-a s onom koju ima Europska središnja banka.

Također je, navode, objasnio prijedlog osnivanja ekonomskog savjeta pri Vladi RH, Odbora za monetarna pitanja i financijsku stabilnost pri Saboru i aktiviranje Odbora za fiskalnu dogovornost, što je guverner Vujčić također podržao.

Vujčić je podržao namjeru Mosta da se konačno napravi makroekonomski model Hrvatske kao i bilanca nacionalnog bogatstva. Lovrinović je ponovio stav Mosta da devizna štednja ne dolazi u pitanje, da devalvacija kune ne dolazi u obzir i da je stabilnost cijena putem ciljanja inflacije dio Mostovog plana. Guverner Vujčić je izjavio da je s idejama Mosta bio informiran samo iz medija, te da su mu one nakon razgovora puno jasnije.

“Iznimno nam je drago što je guverner Vujčić podržao većinu prijedloga koje smo mu prezentirali. To je bio još jedan u nizu napora koje čini Most kako bi mnogim relevantnim osobama hrvatskog društva, gospodarstva i politike predstavio svoje ideje i planove. Ovakvu, novu vrstu političke kulture nastavit ćemo provoditi i dalje kako bismo smanjili obujam dezinformacija koje su usmjerene prema Mostu s ciljem naše destabilizacije”, poručio je na kraju Mostovog priopćenja njihov glavni ekonomski strateg Lovrinović.

Lovrinović je za Hinu danas oštro opovrgnuo medijska nagađanja prema kojima osniva stranku. “Ne! Ma kakva stranka!? Nema veze”, rekao je Lovrinović.

(Hina)