Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u srijedu je najavio zabranu nadlijetanja ukrajinskog teritorija ruskim zrakoplovima kako bi se izbjegle “provokacije”, što je nova faza u krizi nastaloj između dviju susjednih zemalja.

“Ukrajinska vlada odlučila je zabraniti prelijetanje ukrajinskoga zračnog prostora zrakoplovima svih ruskih aviokompanija”, rekao je Jacenjuk na sastanku vlade. “Rusija bi mogla koristiti ukrajinski zračni prostor za provokacije”, ocijenio je.

Informacija je uslijedila nekoliko tjedana nakon napada i rušenja ruskoga zrakoplova krajem listopada u Egiptu, za što je odgovornost preuzeo IS.
Promatrači su tada ocijenili da bi u slučaju sličnog incidenta – rušenja ruskoga zrakoplova nad Ukrajinom, Moskva mogla posumnjati u ukrajinske vlasti i poslati svoju vojsku u tu bivšu sovjetsku republiku.
Ukrajina i Rusija već su zabranile sve izravne zračne veze između dviju zemalja još krajem listopada. I ruske su vlasti zatvorile svoj zračni promet za ukrajinske zrakoplove, no ruskim komercijalnim letovima dosad je bilo dopušteno nadlijetati Ukrajinu.
Kriza između Moskve i Kijeva bez presedana počela je nakon ruske aneksije ukrajinskog Krima u ožujku 2014., nakon čega je uslijedio krvavi sukob na separatističkom proruskom istoku zemlje.

(Hina)