Nakon što je otkriveno da u kući uzgajaju te ‘dilaju’ marihuanu i halucinogene gljive “psilocyba”, koprivničko-križevačka policija uhitila je trojicu muškaraca i kazneno ih prijavila za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama te omogućavanje njihova trošenja.

Policija je u srijedu priopćila kako sumnjiči dvojicu 33-godišnjaka da su prošle i ove godine u kući 32-godišnjaka uzgajali marihuanu i psilocibinske gljive te ih prodavali i davali drugima na uživanje.

Pronađeno je i oduzeto 94 grama marihuane s tri stabljike indijske konoplje, 87 grama sasušenih halucinogenih gljiva, više posuda s micelijem (supstratom) i izniklim gljivama, dva improvizirana laboratorija za “indoor” uzgoj gljiva, te pribor i oprema za “outdoor” uzgoj i drugi predmeti.

Psilocibinske gljive u sebi sadrže psihoaktivne spojeve psilocin i psilocibin. Poznate su pod nazivom “čarobne gljive” te se smatraju psihodeličnom drogom.

Gljive iz roda Psilocybe imaju bogatu povijest uporabe u Srednjoj i Južnoj Americi, gdje su korištene u šamanskim obredima u religiozne i medicinske svrhe. Starim Astecima bile su poznate kao teonanácatl (gljiva bogova).

Albert Hofmann, izumitelj LSD-a, prvi je identificirao i izolirao psilocibin i psilocin kao aktivne sastojke tih gljiva te je prvi uspio sintetizirati psilocibin u laboratoriju.

(Hina)