Kremlj je u četvrtak priopćio da Rusija i dalje čeka razuman odgovor od Ankare zbog čega je u utorak srušila ruski zrakoplov, te dodaje da ne razmatra sankcije protiv Turske niti nametanje embarga na uvoz hrane.

“Još uvijek čekamo objašnjenje, razumno objašnjenje tuske strane”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski ministar poljoprivrede najavio je ranije u četvrtak da se jačaju kontrole uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda iz Turske.

“Ne uvodimo embargo”, rekao je Peskov. “Te restrikcije uvedene su zbog pojačane opasnosti od različitih oblika ekstremizma. Naravno, poduzimaju se dodatne mjere kontrole. To je prirodno, posebno uzimajući u obzir nepredvidive akcije Turske”, naglasio je.

Rusija je odlučila pojačati kontrolu nad poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima uvezenim iz Turske navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi, objavilo je ministarstvo poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev govori o “opetovanom kršenju ruskih normi kod turskih proizvođača”, što bi se moglo odnositi na približno 15 posto poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz te zemlje. Spominje prisustvo “zabranjenih i štetnih supstanci” kao i pretjeranih doza pesticida ili nitrata.

Vlada je stoga naredila agenciji zaduženoj za fitosanitarnu sigurnost Roselhoznadzor da pojača kontrolu “poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda” uvezenih iz Turske i “organizira dodatnu provjeru na granici i mjestima proizvodnje u Turskoj”.

Turska je veliki izvoznik voća i povrća te važan opskrbljivač Rusije.

(Hina)