Papa Franjo osudio je u petak u Kangemiju, siromašnom naselju u Nairobiju, užasnu nepravdu prema “zagađenim i napuštenim” predgrađima, marginaliziranima od strane bogate manjine koja “koncentrira moć i bogatstvo”.

Papa je osudio “užasnu nepravdu urbane marginalizacije”, koju uzrokuje manjina koja koncentrira moć i bogatstvo i egoistočno rasipa dok sve brojnija većina mora odlaziti u “napuštene, zagađene i marginalizirane periferije”.

U Kangemiju, gdje u očajnim uvjetima živi oko 100.000 ljudi, Papa je također osudio nove oblike kolonijalizma prema afričkim zemljama koje postaju “dijelovi ogromnog žrvnja”.

“Postoje novi oblici kolonijalizma koji i dalje žele da afričke zemlje budu dijelovi mehanizma, dijelovi ogromnog žrvnja” rekao je Papa.

Papu je u petak ujutro, posljednjeg dana njegova boravka u Keniji, dočekala oduševljena gomila u Kangemiju. U maloj crkvi Svetog Josipa radnika koju drže jezuiti ljudi su pjevali i plesali.

Argentinski papa vidi afričke velegrade u kojima se razvija nevjerojatno siromaštvo i koji se razvijaju bez ikakvog urbanističkog plana kao mjesto gdje se koncentriraju teškoće siromašnih i isključenih. Župu Svetog Josipa drže jezuiti koji primaju majke s problemima i bore se protiv AIDS-a.

Papa je u Kangemiju želio na konkretan način ukazati na sva zla afričkog velegrada o kojima je već govorio pred institucijama UN-a, pojasnio je ranije glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi. “Nakon što je o tome govorio pred institucijama, želio se obratiti i stanovništvu te siromašne četvrti”, rekao je.

Nakon Kenije gdje će svoj posjet završiti susretom s tridesetak biskupa, Papa putuje na drugu postaju svoje afričke turneje, u Ugandu.

(Hina)