Slovenski sud u Krškom osudio je muškarca koji je više godina spolno zlostavljao dvije maloljetne djevojčice na 23 godine zatvora, što je do sada najstroža kazna ikada izrečena u Sloveniji za pedofiliju.

Suđenje je zbog integriteta i zaštite djece održano iza zatvorenih vrata, ali je sud potvrdio da je Dejan H. već počeo izdržavati kaznu koja je postala pravomoćna, kao i njegov saučesnik u čijem se stanu sve događalo, a koji je invalid u kolicima te mu je izrečena blaža kazna pa će iza rešetaka provesti 4 i pol godine.

Cijeli je slučaj tim tragičniji jer je osuđenik očuh djevojčica, a one su u vrijeme zlostavljanja pohađale niže razrede osnovne škole. Djeca su lani, kad je očuh završio u pritvoru, oduzeta majci, osuđenikovoj supruzi, i predana socijalnoj službi zbog jakih indicija da je majka znala što se događa, ali slučaj nije prijavila.
Mediji navode da su obojica zlostavljača priznala navode optužnice, prema kojoj je zlostavljanje trajalo više godina, nadajući se povoljnijoj presudi.
Obojica su osuđeni zbog spolnog napada na osobu mlađu od 15 godina te posjedovanje, ali i izradu pornografskog materijala, pri čemu su se “poslužili” i žrtvama.
Najviša kazna za pedofiliju do sada bila je ona izrečena Peteru R. iz Ptuja, koji je prije nekoliko godina osuđen na 20 godina zatvora zbog sustavnog i višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja vlastitih triju kćerki, od kojih mu je jedna rodila dijete.
Pedofilija i spolni napadi na maloljetnike češće dolaze u slovenske sudnice već 15-ak godina, godišnje se za takve prijestupe osudi više desetaka osoba, ali se visoke kazne koje prelaze deset godina zatvora izriču rijetko.
Slovenija je 2008. godine uvela i tzv. registar pedofila, stalnu bazu podataka u kojoj su osuđeni prijestupnici navedeni do kraja svog života, a pristup podacima imaju, uz državna tijela, samo pedagoške ustanove i društva, kako bi se spriječio kontakt osuuđenih pedofila s djecom.

(Hina)