Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u petak kako stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu od 2,8 posto potvrđuje da je ova Vlada definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize te poručio da se što prije konstituiraju nova vlada i parlament kako bi se ti pozitivni trendovi nastavili.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je BDP u trećem kvartalu ove godine porastao za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je najviša stopa rasta od drugog tromjesečja 2008.

“Ovo je stopa koja definitivno potvrđuje da je ova Vlada zajedno sa svojim partnerima, a to znači poduzetnicima i svim građanima Hrvatske, definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize”, kazao je Grčić novinarima u Banskim dvorima.

Napominjući kako se od i nakon završetka predizborne kampanje iz raznih izvora govori da je Hrvatska u izrazito teškoj gospodarskoj situaciji, čime se često žele opravdavati neki drugi potezi, Grčić je ponovio kako je Hrvatska definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj Vladi.

“Ali isto tako moram reći i poručiti i hrvatskoj javnosti i našim potencijalnim partnerima u budućoj Vladi da smo na ovom tragu spremni uložiti sve naše napore, znanje i iskustvo da zajednički nastavimo osiguravati stabilnost Hrvatske, stabilnost gospodartsva, ali i gospodarski rast. To je vrlo jasna poruka, mi smo se dokazali, pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo državu iz petogodišnjeg, šestogodišnjeg razdoblja recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta”, istaknuo je.

Osvrnuvši se na neke komentare da stopa gospodarskog rsta nije dovoljno velika, Grčić je rekao kako je stopa rasta sada gotovo 3 posto, što je u ovom trenutku sedma stopa po veličini u Europi, dok je stopa rasta u odnosu na prethodni kvartal od 1,3 posto druga najveća stopa u Europi.” Dakle, definitivno više ni ta teza ne stoji”, rekao je.

“Hrvatska je definitivno sada u jednom zamahu i vrlo je važno da se nova hrvatska vlada i parlament što brže konstituiraju, da ovaj proces pregovaranja uspješno završi i da se nastavimo baviti vrlo ozbiljnim poslom poticaja da se ovako pozitivni trendovi u gospodarstvu nastave”, poručio je Grčić.

Grčić ističe i dobre podatke u strukturi gospodarskog rasta – najveći doprinos imala je turistička potrošnja, uz tradicionalno u zadnjih godinu i pol ili dvije dobar rezultat industrije te podatak da nakon sedam godina raste i građevinski sektor. Potpredsjednik Vlade smatra da je tomu itekako doprinjela Vlada prije svega pokretanjem velikih infrastrukturnih projekata i velikim udjelom EU financiranja tih projekata.

Kad se gleda rashodna metoda obračuna BDP-a, Grčić kaže kako su investicije rasle čak 2,2 posto u trećem kvartalu. “To je nešto za što smo se cijelo vrijeme itekako trudili i borili i sada smo došli do toga da su konačno investicije u Hrvatskoj probuđene i da su u ovom kvartalu dale najveći doprinos rastu BDP-a”, rekao je.

Ističe i kako je osobna potrošnja rasla za 1,4 posto, što je više nego u prethodnom kvartalu, a izvoz je rastao oko 8 posto.

“Hrvatsko gospodarstvo je definitivno stabilizirano, idemo u dobrom smjeru i taj smjer trebamo nastaviti uz potporu buduće Vlade koja je u procesu formiranja”, smatra Grčić.

Sporazum sindikata javnih službi i HDZ-ove Vlade tema za razgovor

Na novinarski upit da li rast od 2,8 posto u trećem kvartalu aktivira sporazum sindikata javnih službi i HDZ-ove vlade, Grčić je podsjetio kako je do tog sporazuma došlo u vrijeme HDZ-ove vlade i kako u ovom trenutku ne može ništa prejudicirati. “U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovora nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi i vidjet ćemo što s tim ozbiljnim pitanjem”, kazao je.

Rekao je i kako bi, prema pisanju medija, za isplatu tog dogovora sa sindikatima trebalo oko 1,8 milijardi kuna. “Razgovarat ćemo s našim partnerima, treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije”, rekao je Grčić.

Na upit hoće li se, ako koalicija Hrvatska raste formira Vladu, sa sindikatima razgovarati o redefiniranju tog sporazuma, Grčić je ponovio kako je “to stvar dogovora s našim partnerima na koje računamo u budućoj Vladi”.

Upitan da li ovakav gospodarski rast povećava šanse za formiranje Vlade, Grčić je ponovio kako smatra da je ovime potpuno otklonjena sumnja u uspješnost ove Vlade. “Mi smo s ovim rezultatom zaključili mandat, to je odličan rezultat i najbolja garancija našim potencijalnom partnerima da s nama imaju dobrog, kvalitetnog sugovornika koji zna što radi i kako se vodi država i gospodarstvo”, rekao je .

Što se tiče državne potrošnje, potpredsjednik je kazao da je u svim komponentama BDP-a izvoz ima najvišu stopu od 8 posto, a za razliku od toga stopa rasta državne potražnje od 0,6 posto je najniža stopa u strukturi BDP-a. “Javnu potrošnju smo uspjeli staviti pod kontrolu, a to govori i stanje deficita, jer se pozitivni trend smanjenja deficita nastavlja“, rekao je potpredsjednik Grčić i istaknuo da je Hrvatska krajem prošlog mjeseca bila u primarnom suficitu od gotovo2 milijarde kuna, što se nije dogodilo u zadnjih sedam godina.

“Ova Vlada je u i u tom segmentu i zahvaljujući gospodarskom rastu uspjela i u ovoj godini postići određene rezultate u smislu daljnje fiskalne konsolidacije,. To nam je potvrdila i EK u zadnjem izvješću. Tako da idemo dobrim smjerom”, rekao je Grčić.

Lorencin: prihod od turizma iznad 8 mlrd eura

Glavni mjeseci – srpanj, kolovoz i rujan – bili su turistički daleko jači, čak i ovaj rujan je bio deset posto jači od proteklog, kazao je ministar turizma Darko Lorencin komentirajući rast BDP-a u trećem tromjesečju za 2,8 posto na godišnjoj razini, što se ponajviše zahvaljuje turističkoj potrošnji. Dodao je da je potrošnja bila znatno veća, pa to potvrđuje činjenicu da će Hrvatska ostvariti devizni prihod od turima nešto malo iznad osam milijardi eura.

“Posebno veseli činjenica da ima isto tako i drugih kompomenti koje rastu. U prvom redu raste industrijska proizvodnja dakle, procesna industrija, što je puno, puno veća vrijednost jer znamo da su i procesna industrija i sam izvoz padali svih ovih godina”, rekao je Lorencin na margini međunarodnog festivala vina i kulinarstva u Zagrebu, istaknuvši da je rezultat rada ove Vlade stvaranje “tih kvalitetnih temelja za daljnji razvoj, što je u ovom mandatu napravljeno”.

Državni zavod za statistiku, naime, u petak je objavio i da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla na godišnjoj razini za 6,4 posto, što je njezina najbrža stopa rasta od svibnja 2007. godine.

(Hina)