Testiranjem uzorka dviju krava s farme u blizini austrijsko-slovenske granice potvrđeno je da su krave oboljele od bolesti plavog jezika, izazvanog virusnim serotipom 4, objavila je u petak Agencija za sigurnu hranu slovenskog ministarstva poljoprivrede.

Test je, nakon prve sumnje da se ta bolest, poslije nedavnih slučajeva u susjednoj Austriji, po prvi put pojavila u Sloveniji, izveden u britanskom Pirbrightu, gdje se nalazi europski referalni laboratorij za taj tip bolesti.
Restrikcije predviđene za sprječavanje širenja bolesti plavog jezika uvedene su na području veterinarskih uprava Murska Sobota, Maribor, Celje i Ptuj, a trajat će najmanje dvije godine. Uzgajivači stoke upozoreni su da budu oprezni na moguće simptome bolesti pri odlučivanju o kupnji novih grla i da sve sumnjive slučajeve odmah prijave.
Bolest plavog jezika izaziva virus, a od nje mogu oboljeti svi preživači, uključujući ovce, goveda, jelene, srne i koze. Ne prenosi se na konje ni svinje, niti je opasna za ljude.
Za bolest su karakteristične promjene usne i nosne sluznice te deformacije na papcima, a najtipičniji znak bolesti je karakterističan plavi jezik, po čemu je dobila ime.

(Hina)