Papa Franjo rekao je u ponedjeljak u velikoj džamiji u Banguiju da su kršćani i muslimani braća te ih pozvao da se ujedine protiv nasilja i “kažu ne mržnji”.

“Kršćani i muslimani su braća i sestre”, rekao je Papa tijekom posjeta velikoj džamiji u Banguiju, prijestolnici Srednjoafričke Republike, gdje su u međuvjerskom nasilju ubijene tisuće ljudi od 2013.
“Svjesni smo da posljednji događaji i činovi nasilja, koji su potresli zemlju, nisu utemeljeni na vjerskim motivima”, kazao je Sveti Otac.
On je pozvao kršćane, muslimane i sljedbenike afričkih tradicionalnih religija vjera da rade “na zaustavljanju svakog čina, s bilo koje strane, koji unakazuje lice Boga i čiji je cilj braniti određene interese bilo kojim i svim sredstvima”.
“Zajedno moramo reći ne mržnji, osveti i nasilju, a posebice nasilju koje se provodi u ime vjere ili samog Boga”, rekao je Papa.
Papa je doputovao u nedjelju u Srednjoafričku Republiku gdje danas završava svoju turneju po afričkim zemaljama tijekom koje je još posjetio Keniju i Ugandu.
Sastao se s privremenom predsjednicom Srednjoafričke Republike Catherinom Samba-Penza, posjetio je kamp za raseljene i održao misu na kojoj je pozvao kršćane da oproste svojim neprijateljima kako bi pobijedili nasilje.

(Hina)