Newyorški restoranski lanci od utorka će na jelovnicima upozoravati na jela s previsokim udjelom soli oznakama u obliku malene soljenke, čime New York postaje prvi američki grad koji je poduzeo takve korake u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila, uključujući srčane i moždane udare.

Bilo koje jelo koje sadrži više od 2,3 grama soli, što je preporučeni dnevni unos soli i odgovara jednoj čajnoj žličici soli, bit će obilježeno simbolom soljenke u crnom trokutu.

Mjeru je jednoglasno odobrio odbor za zdravlje grada New Yorka u rujnu i njezina primjena obvezna je za lance koji imaju najmanje 15 podružnica širom SAD-a te za kioske u kinodvoranama i na stadionima.

Ta će mjera otvoriti oči posjetiteljima lanaca koji su smatrani zdravijima, pišu mediji.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u New Yorku i odnijele su gotovo 17.000 života u 2013., prema podacima gradskog ureda za zdravlje. Veza između unesene količine soli i povišenog krvnog tlaka odavno je utvrđena, a povišeni tlak važan je rizični faktor za srčane i moždane udare, podsjeća gradski ured.

Istraživanje iz 2010. pokazalo je da stanovnici New Yorka dnevno unose više od 3,2 grama soli.

Stručnjaci očekuju da će taj prvi korak potaknuti i na druge promjene u ponašanju.

“Stvari neće ići dobrim putem ako jedino smanjite unos soli”, kaže Howard Weintraub iz newyorškog centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

“No možda će početi paziti na to koliko jedu, možda će izaći iz podzemne željeznice stanicu prije i hodati, a umjesto da koriste lift popeti se dva kata i tako izgubiti nešto na težini”.

(Hina)