Džihadistička skupina Islamska država (IS) želi proširiti utjecaj na istok Libije, ali vladine snage je pokušavaju u tome spriječiti izvodeći zračne udare na njezine položaje, rekli su u utorak vojni dužnosnici.

Francuski premijer Manuel Valls ocijenio je u Parizu da je stanje u Libiji “neprijeporno glavno pitanje u narednim mjesecima”, istaknuvši da se “terorizam neprestano mijenja”.

IS se učvrstio u Libiji iskoristivši kaos u zemlji, gdje suparničke milicije nemilosrdno međusobno ratuju a dvije vlade se bore za vlast. IS u Libiji kontrolira Syrte (450 km istočno od Tripolija) a u Bengaziju i na drugim područjima se bori s vladinim snagama i s islamističkim skupinama.

IS sada pokušava proširiti svoju sferu utjecaja do grada Ajdabiyje, između Syrtea i Benzagija (1000 km istočno od Tripolija), rekao je dužnosnik u oružanim snagama vlade koju priznaje međunarodna zajednica.

No potonje su povele operaciju ne bi li zaustavile njegovo napredovanje. “Vojska je izvela zračni udar na kuću u kojoj su bili džhadisti, u industrijskoj zoni na jugu Ajdabyje”, rekao je za AFP visoki vojni časnik.

Zračni napad je dio “operacije kojom se želi spriječiti ekstremiste da preuzmu kontrolu nad Ajdabiyom, na području ‘naftnog polumjeseca'”, dodao je taj časnik koji je htio ostati anoniman.

Zrakoplovne snage su još prošli tjedan izvele udare na “položaje i ciljeve” IS-a blizu Ajdabiyje, rekao je drugi vojni dužnosnik. “Tim su udarima teroristi spriječeni da pripoje grad području pod kontrolom IS-a”.

IS koji je preuzeo odgovornost za više krvavih napada u Libiji i izveo pogubljenja talaca, pokušava zauzeti i grad Dernu, na krajnjem istoku, pošto su ga iz njega potisnule suparničke naoružane skupine.

UN-ovi stručnjaci u New Yorku ocjenjuju da je IS u Libiji uspostavio mostobran, ali ga u širenju koče financijske poteškoće i nesklonost stanovništva.

IS koji kontrolira velika prostranstva u Siriji i u Iraku, “jasna je kratkoročna i dugoročna prijetnja u Libiji”, priznaju u izvješću stručnjaci odbora za sankcije al Qaedi. No skupina “nailazi na snažan otpor stanovništva te poteškoće u uspostavi i održavanju mjesnih savezništava”.

U izvješću se ocjenjuje da broj boraca IS-a u Libiji nije veći od 2000 do 3000, među kojima ih je 1500 u Syrteu.

Na sastanku u Algeru, zemlje koje graniče s Libijom pozvale su u utorak na “jačanje i koordinaciju” napora u borbi protiv širenja “terorizma” u toj zemlji.

(Hina)