Britanski bombarderi proveli su u četvrtak rano ujutro svoje prve zračne napade na Siriju samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na Islamsku državu (IS) u toj zemlji, potvrdilo je britansko ministarstvo obrane.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasovali u korist zračnih napada u Siriji. Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 zastupnika, dok ih je 223 bilo protiv.
Četiri Tornado zrakoplova poletjelo je iz baze na Cipru u akciju nedugo nakon glasovanja.
Glasnogovornik ministarstva obrane kazao je da su se zrakoplovi vratili iz “prve ofenzivne operacije nad Sirijom i proveli napade”.
Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju. Očekuje se da će više detalja ministarstvo obrane objaviti u četvrtak.
Premijer Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju.
Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja IS-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a

(Hina)