Za članstvo Srbije u Europskoj uniji na referendumu bi glasovalo 56 posto građana, a protiv 26 posto, što je znatno pozitivnije raspoloženje nego u srpnju, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja javnog mišljenja objavljeni u srijedu.

Odnos građana prema EU je stabilan, a 44 posto ih ima općenito pozitivno mišljenje o Uniji, dok ih je 28 posto s negativnim uvjerenjima, priopćila je Slađana Brakus, izvršna direktorica agencije TNS Medium Galup, koja je provela istraživanje od 1. do 7. listopada na uzorku od 1.247 ispitanika.
“Najčešći razlozi građana koji podržavaju članstvo u EU su bolja budućnost, prosperitet, bolje šanse za posao i bolji životni standard. Protivnici članstva Srbije u Uniji kao glavne razloge navode povećanje siromaštva i nezaposlenost, gubitak nacionalnog identiteta i suvereniteta, te eksploataciju prirodnih resursa”, rekla je Brakus.

Prema rezultatima istraživanja ureda za europske integracije srbijanske valde iz srpnja ove godine, za članstvo u EU na referendumu bi se izjasnilo 49 posto građana, 28 posto bilo bi protiv.

Pozitivniji odnos prema EU imaju mlađi i obrazovaniji građani, a članstvo u EU podržavaju glasači stranaka demokratske orijentacije, uključujući i partije vladajuće kolaicije predvođene Srpskom naprednom strankom i njezinim ključnim koalicijskim parnerom Socijalističkom partijom Srbije.
Rezultati istraživanja pokazuju kako 46 posto građana vjeruje da je priznanje neovisnosti Kosova ključni uvjet koji Srbija mora ispuniti da bi postala članicom EU. U tom kontekstu je 64 posto građana protiv priznanja neovisnosti Kosova ako bi to bilo presudno za članstvo u Uniji dok, istodobno, dijalog Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa podržava oko 60 posto građana.
Šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport prokomentirao je rezultate istraživanja porukom da “Bruxelles ne traži od Srbije da prizna Kosovo” već od Beograda očekuje “sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Prištinom”, prenijela je agencija Beta.
Više od polovice ispitanika – 53 posto, očekuje da će Srbija postati članicom EU u narednom desetljeću ili ranije, dok njih 14 posto vjeruje da se to nikad neće dogoditi.

(Hina)