Švicarska policija je jutros u jednom hotelu u Zuerichu uhitila dvije osobe iz vrha FIFA-e na zahtjev amerilčkih vlasti u sklopu istrage o korupciji koja potresa Međunarodnu nogometnu federaciju.

Iako Švicarski pravosudni ured (FOJ) nije otkrio identitet uhićenih osoba, neki mediji pišu da se radi o predsjedniku Sjevernoamerilčkog nogometnog saveza (CONCACAF) Alfredu Hawitu i prvom čovjeku Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL) Paragvajcu Juanu Angelu.

Osim njih dvojice, koji obnašaju dužnost potpredsjednika FIFA-e i članovi su izvršnog odbora, uhićeno je još nekoliko dužnosnika u policijskoj akciji koja je rano jutros izvedena u jednom od hotela u Zuerichu u kojem dužnsonici FIFA-e odsjedaju kada zasjedaju. U Zuerichu se treba održati sastanak Izvršnog odbora, a jedna od tema je i aktualna situacija u FIFA-i koju potresaju brojni skandali.

“Zadržani su u pritvoru i čekaju izručenje SAD-u”, stoji u priopćenju Švicarskog pravosudnog ureda (FOJ). “Prema zahtjevu SAD-a, osumnjičeni su za primanje mita”.
“Visokorangirani dužnosnici FIFA-e navodno su primali milijunske iznose, a zauzvrat su prodavali marketinška prava vezana za nogometne turnire u Južnoj Americi i za kvalifikacijske utakmice za SP. Prema zahtjevu za uzručenje neki dogovori su izvedeni u SAD-u. Plaćanje je također izvedeno preko američkih banaka”, dodaje FOJ.

U svibnju je u Švicarskoj uhićeno 14 dužnsonika FIFA-e također osumnjilčenih da su primali mito.

“FIFA je obaviještena o djelovanju američkog pravosuđa. FIFA će nastaviti surađivati u potpunosti s amerilčkim istražiteljima kako to dopušta švicarski zakon kao i s istražiteljima švicarskog pravosudnog ureda”, priopćila je FIFA-a .
Od svibnja vodstvo FIFA-e je potreseno je skandalima. Predsjednika Seppa Blattera i glavnog tajnika Jeromea Valckea suspendirao je FIFA-in etički odbor. Blatter je u lipnju najavio da će podnijeti ostavku tri godine prije isteka mandata i izbori za novog predsjednika održat će se 26. veljače. I predsjednik UEFA-e Michel Platini je suspendiran je na 90 dana zbog primljenih 1,8 milijuna eura koliko mu je isplatio Blatter za posao obavljen 2011. godine.

(Hina)