Bilo bi “neprihvatljivo” da Mađari budu lišeni slobodnog kretanja unutar Europske unije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u radijskom intervjuu u petak.

Orban je kazao za Radio Kossuth da se nekoliko europskih zemalja, uglavnom osnivača, želi odvojiti od središnjih i istočnih europskih zemalja, odakle migranti ulaze na prostor Unije.

“Bilo koji potez koji bi lišio Mađare mogućnosti slobodnog kretanja potpuno je neprihvatljiv s mađarske točke gledišta, budući da smo jedina članica schengenske zone koja iskreno štiti Schengen”, rekao je.

On je naglasio da su se zemlje Višegradske skupine (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) složile u Pragu u četvrtak da će surađivati u tomu da zaštite svoje slobode i iz tog su razloga osnovale skupinu “Prijatelji Schengena”.

V4 su kazale da odbijaju zamisao o mini-Schengenu i žele se usredotočiti na zaštitu vanjskih granica.

Nedavno je počeo cirkulirati prijedlog o uvođenju manjeg prostora bez kontrola na unutarnjim granicama u koji bi ušle Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Austrija kako bi se lakše kontrolirao priljev migranata. Zemlje mini-Schengena provodile bi strože kontrole na svojim vanjskim granicama.

(Hina)