Svečana dodjela 51. Plave vrpce Vjesnika za poduhvate spašavanja ljudi i imovine na moru održana je u nedjelju navečer u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić – u pojedinačnoj konkurenciji Plava vrpca pripala je Mariu Čurkovu, a u momčadskoj nagrada je dodijeljena dvama dobitnicima – šestorici djelatnika Cromarisa, te posadi broda HRM-a ”Andrija Mohorovičić”.

U ime 26-godišnjeg Maria Čurkova iz Kaštel Novog, drugog časnika palube broda Ocean Drover, nagradu su preuzeli njegova djevojka Dajana Marišić, te roditelji Ana Maria i Miljenko Čurkov.
U izjavi novinarima poručio je kako je jako ponosan na sina Maria kojem je ovo priznanje dodijeljeno jer je prošle godine spasio kolegu Filipinca, kormilara na brodu, od sigurne smrti kada je ušao u požar kako bi onesviještenog kolegu izvukao na sigurno.
”Kad je sin išao na brod rekao sam – samo da bude čovjek. Gdje god da pođe da bude čovjek. Ponosan sam što je to moj sin”, rekao je otac, Miljenko Čurkov.
Prvi put nakon 18 godina, odnosno od 1997. godine, Plava vrpca Vjesnika u momčadskoj konkurenciji otišla je u ruke dva dobitnika – šestorici djelatnika Cromarisa za spašavanje zagrebačkog nautičara na gliseru u plamenu, te posadi broda HRM-a ”Andrija Mohorovičić” koji su u akciji traganja i spašavanja u kolovozu ove godine spasili 2566 migranata.
Zapovjednik broda HRM-a ”Andrija Mohorovičić” Stjepan Giljević istaknuo je kako mu je čast biti među ovim ljudima koji su redom svi napravili jako hrabra djela.
”Meni je bila čast biti među ljudima koji su napravili hrabra djela. Za ono što su oni učinili čovjek mora biti požrtvovan i imati crtu nesebičnosti i želje da se spasi ljudi. Humanost se ne može zapovjediti, a spasiti ljudski život je nešto najplemenitije. Ovo što su svi oni i mi napravili pamtit ćemo cijeli život i mogu biti ponosni i sretni zbog toga”, rekao je nakon ceremonije Giljević.
Jedan od zaposlenika Cromarisa koji je bio na dodjeli, Marin Školjarov, prisjetio se njihove akcije spašavanja, rekavši kako je to bila ‘filmska scena’.
”Mi jedini ovdje nismo profesionalci, bili smo iznenađeni uopće nominacijom, a kamoli osvojiti nagradu. Kad smo spašavali tog čovjeka kojem se gliser zapalio, a i on sam je bio u plamenu, to je bila filmska scena. Kad smo tek vidjeli da nešto gori, gledali smo se 15-tak sekundi, tamo je već bilo dosta brodova, ali nitko nije htio pomoći. Nismo puno razmišljali, vezali smo se za gliser i spasili ga. To je bila instinktivna reakcija”, kaže Školjarov koji je nagradu primio s kolegama Josipom Kraljićem i Josipom Koštom.

Inače, u pojedinačnoj konkurenciji još su bili lučki kapetan Ivo Švorinić iz Sali na Dugom otoku, Supetranin Ante Dobronić te Podgoranin Stanislav Sumić.
U momčadskoj konkurenciji još su bili Dubrovčani Tomislav Margaretić i Toni Knego te posada broda ”Danče” Luče Kapetanije Dubrovnik.
Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja tog lista dodjelu Plave vrpce preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske.

(Hina)