Drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović s čelnicima parlamentarnih stranaka te zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počeo je u ponedjeljak u 9 sati, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Lekaj Prljaskaj je nakon razgovora s predsjednicom, na pitanje novinara koga će podržati, odgovorila da se još nije opredijelila te naglasila kako se “manjine trebaju pridružiti većini”.

Prema rasporedu, Grabar-Kitarović na konzultacije o mandataru nove Vlade najprije prima zastupnike, predstavnike nacionalnih manjina, Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Šandora Juhasa, Furija Radina te Milu Horvata i Milorada Pupovca iz SDSS-a.

Slijedi Stipe Petrina, izabrani zastupnik na listi Mosta te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida. Nakon njih, s hrvatskom predsjednicom razgovarat će Reformist Radimir Čačić, iz HDSSB-a dolazi Josip Salapić, potom Milan Bandić sa svojom Strankom rada i solidarnosti, Drago Prgomet iz stranke Hrid te čelnik IDS-a Boris Miletić. Trebao je doći i bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, no ispričao se obvezama u županiji Šibensko-kninskoj.
Poslijepodne, od 14 sati na Pantovčak dolaze Božo Petrov iz Mosta te potom predstavnici kolaicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

(Hina)