NATO je isključio mogućnost slanja kopnenih snaga u borbu protiv militanata Islamske države u Siriji, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švicarski tisak ističući potrebu jačanja lokalnih snaga.

“To nije na dnevnom redu koalicije i NATO saveznika”, kazao je za Tages-Anzeiger upitan o slanju kopnenih snaga kao potpori zračnim udarima koje izvode koalicijske snage.

“SAD ima ograničeni broj specijalnih snaga. Cilj je jačanje lokalnih snaga. To nije lagano ali je jedina opcija”, dodao je.

Stoltenberg je istaknuo da sukob nije rat između Zapada i islamskog svijeta nego protiv “ekstremizma i terorizma”.

“Muslimani su na prvoj crti bojišta u ovom ratu. Većina žrtava su muslimani i većina onih koji se bore protiv IS-a su muslimani. Ne možemo za njih voditi taj rat”, kazao je.

Stoltenberg je kazao kako će NATO pomoći da Turska poboljša svoju protuzračnu obranu nakon što su njezine snage srušile ruski borbeni zrakoplov prošlog mjeseca. Savez će usvojiti niz mjera za Tursku do Božića, dodao je.

Istaknuo je da je potrebno smiriti odnose s Rusijom nakon obaranja njihova zrakoplova a pozvao je i na konstruktivniju ulogu Rusije u borbi protiv IS-a.

(Hina)