Nakon nekoliko dana guste magle koja uvelike smanjuje vidljivost na prometnicama policija je pozvala vozače da, prije svega, paze na brzinu i razmak među vozilima, a bicikliste i pješake da nose reflektirajuću odjeću kada se kreću kolnikom.

“Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja te zbog svoje neujednačene gustoće. Za vrijeme magle uvelike je smanjena vidljivost i preglednost odnosno sudionici u prometu ne mogu dobro i na dovoljnoj udaljenosti vidjeti što se događa na i oko prometnice”, upozorio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Policija stoga vozačima savjetuje da trebaju povećati razmak između svog i vozila ispred sebe te smanjiti brzinu kretanja kako bi pravovremeno mogli reagirati i, u slučaju potrebe, zaustaviti svoje vozilo.

“Također su dužni pravovremeno, uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera, upozoriti ostale sudionike u prometu na promjenu smjera svog kretanja. Prilikom vožnje unatrag potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera”, poručila je policija vozačima.

Bicikliste i pješake podsjećaju da korištenje reflektirajuće odjeće ili prsluka te upaljena svjetla na biciklima za vrijeme uvjeta smanjene vidljivosti pridonosi lakšem uočavanju vozača bicikala i pješaka na kolniku te manjem broju stradalih.

(Hina)