Filmom “Ranjena”, dugometražnim prvijencem Fernanda Franca, u ponedjeljak navečer u kinu Tuškanac je počeo ciklus novog španjolskog filma, u okviru kojega će se do 12. prosinca prikazati četiri igrana i dva dokumentarna filma.

Francov igrani film proizašao je iz autorova prvotno dokumentarnog projekta o graničnom poremećaju osobnosti, a glavni je lik djevojka koja u profesionalnom životu pomaže drugima, dok se privatno teško snalazi s ljudima. Za glavnu ulogu Mariana Alvarez je proglašena najboljom glumicom na festivalu u San Sebastianu.

  Mladež je i u fokusu nagrađivane dokudrame “Crni dijamanti” Miguela Alcantuda koja se bavi aktualnom temom prodaje nogometaša iz Trećeg svijeta i njihovim pretvaranjem u robove. Dvojicu mladića s Malija, Amadoua i Moussa, tumače naturščici Setigui Diallo i Hamidou Samake.

  Film “Arktik”, nagrađen na Festivalu u Berlinu, prikazuje sudbinu mladića, koji iako ima tek šesnaest godina, već ima dijete i suprugu, a kako je neobrazovan i nezaposlen, novac za život nabavlja baveći se sitnim kriminalom.

Katalonska redateljica Neus Ballus u svom višestruko nagrađivanom prvijencu “Pošast” prati nekolicinu naizgled nepovezanih likova tijekom ljeta u predgrađu Barcelone.

U ciklusu su i dva dokumentarna filma – “Učiteljice republike” redateljice Pilar Perez Solano, dobitnice Goye za najbolji španjolski dokumentarac u prošloj godini i “Ignasi M.” Venture Ponsa.

Prvi govori o učiteljicama iz javnih škola španjolske republike koje su hrabrim i predanim radom pomogle modernizirati obrazovanje i unaprijediti društvo, a drugi je najavljen kao šarmantni portret poznatog katalonskog muzeologa, HIV pozitivnog Ignasija M. Bonaventure, na tragu almodovarovske estetike.

Ciklus španjolskog filma u “Tuškancu” organiziran je u suradnji Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj i Hrvatskog filmskog saveza.