Human Rights Film Festival (HRFF), koji se kroz angažirane i autorske filmove ove godine bavi temom “bez doma”, otvoren je u ponedjeljak navečer u zagrebačkom kinu Europa dokumentarnim filmom “Sirijska ljubavna priča” Seana McAllistera.

“Sirijska ljubavna priča”, nagrađivana na više filmskih festivala, najavljuje temu izbjegličke krize kao žarišnu točku ovogodišnjeg HRFF-a. Film prikazuje sudbinu Amera, borca za palestinsku neovisnost, koji je gost zagrebačkog festivala, i sirijske ljevičarske aktivistkinje Raghde.

Njih su dvoje vezu započeli u zatvoru, a petnaest godina kasnije putevi su im se isprepleli s McAllisterom, koji je idućih pet godina snimao njihovu ‘ljubavnu priču’, kroz koju se protežu urušavanje ideala, razočaranja, bijes i očaj.

“Kada sam počeo snimati ‘Sirijsku ljubavnu priču’ nisam mislio da radim film o izbjeglicama, nego o revoulucionarima koji sanjaju o boljoj budućnosti za sebe, svoju obitelj i zemlju”, rekao je britanski redatelj uoči večerašnje projekcije.

McAllister se prisjetio kako je već bio u Zagrebu na samim počecima HRFF-a, izrazivši zadovoljstvo što je ponovno ovdje, s filmom koji “u važnim vremenima govori o toj temi”.

Direktor festivala Petar Milat rekao je da je tema života bez doma ili života bez domovine bila koncipirana u povodu 20. obljetnice Oluje i pitanja Srba iz Hrvatske, no s obzirom na izbjegličku krizu koja se dotakla balkanskih zemalja čitav se festival posvetio tom fenomenu.

“Pokušali smo u programu dotaknuti to teško migrantsko, izbjegličko, pa i gastarbajtersko pitanje, a o temi će se govoriti i u raznim diskusijama i programima festivala”, napomenuo je.

Po njegovim riječima, do prije nekoliko mjeseci mislili su da će biti nemoguće organizirati festival s obzirom na financije, no ‘uletili su anđeli čuvari’ i omogućili da se sastavi tako “ambiciozan, aktualan i relevantan program”.

Među filmovima izbjegličke tematike ističu se i dokumentarci “Lampeduza zimi” austrijskog redatelja Jakoba Brossmanna, te “Hotline” izraelske redateljice Silvine Landsmann, portret neprofitne organizacije za izbjeglice i migrante u Tel Avivu.

Uoči službenog početka festivala u ponedjeljak je prikazana dokumentarna drama “Destinacija Srbistan” proslavljenog redatelja Želimira Žilnika, gosta festivala, koji prikazuje azil u Srbiji i zakonske procedure kroz koje prolaze tražitelji azila.

Bogati dokumentarni program donosi, među ostalim, filmove “Braća” poljskog redatelja Wojciecha Starona i “U tranzitu”, posljednje djelo američkog redatelja Alberta Mayslesa.

Iako je ovogodišnji program više okrenut prema dokumentarnom, Festival je za program igranog filma pripremio atraktivne naslove, uspješne na međunarodnim festivalima i ljestvicama koje predviđaju nominacije za Oscare.

Primjerice, tu su tajlandski “Groblje raskoši” Apichatponga Weerasethakula, drama o skupini vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja, “1001 noć” portugalskog redatelja Miquela Gomesa i čileanski “Klub” Pabla Larraina, priča o pedofiliji u Katoličkoj crkvi.

Tu su još francuski filmovi “Fatima” Philippea Faucona i “U sjeni žena” Philippea Garrela, jednog od veterana francuskog novog vala, te “Biserno dugme” slavnog čileanskog autora Patricia Guzmana.

Gosti festivala još su Slobodan Šijan, redatelj, vizualni umjetnik, slikar, pisac, teoretičar umjetnosti i filma te književnica Dubravka Ugrešić, koja preispituje pitanje identiteta i egzil.

Oni će, među ostalima, u “govornom dijelu” festivala, na maloj “Školi neophodnog znanja” govoriti o tome što jeza njih danas temeljno znanje, a HRFF organizira i susret aktivista iz šire regije koji se bave izbjegličkom krizom.

Ulaz na sve projekcije festivala je besplatan.