Francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle na nuklearni pogon napustio je istočno Sredozemlje i zaplovio prema Perzijskom zaljevu, preuzevši zapovjedništvo nad pomorskim snagama koalicije angažiranih u borbi protiv sunitskih džihadista Islamske države (IS), priopćila je u utorak francuska vojska.

Pomorska borbena skupina (CVSG) sastavljena od nosača zrakoplova i dvaju ratnih brodova u ponedjeljak je prošla kroz Sueski kanal nakon dvotjednih operacija protiv IS-a u Siriji i Iraku izvedenih iz Sredozemlja.

“Nakon uplovljavanja u Crveno more, kontraadmiral Rene-Jean Crignola, zapovjednik CVSG-a, preuzeo je i zapovjedništvom nad skupinom Task Force 50, pomorskim snagama koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv IS-a, i tim će snagama zapovijedati u idućih nekoliko tjedana”, dodaje se u priopćenju.

“Ovo je prvi put da je ta dužnost povjerena nekom neameričkom admiralu. To je pokazatelj visoke razine interoperabilnosti koju su dosegle francuska i američka ratna mornarica”, ističe se u priopćenju.

Charles de Gaulle je preuzeo štafetu od jednog od nosača zrakoplova Pete američke flote koja tradicionalno zapovjeda operacijama skupine Task Force 50. TF 50 se sastoji od više desetaka ratnih brodova iz šest zemalja.

(Hina)