Umjesto šume park, a umjesto zapuštenog i napuštenog kompleksa bivše tvornice Sljeme stambeno poslovni centar.

Ta dva urbanistička zahvata bi Sesvete od sela pretvorili u grad, uvjereni su građani istočnog Zagreba koji su s tim željama i planovima pozvali u obilazak gradonačelnika Zagreba Milana Bandića sa suradnicima.

Sesvećani su uvjereni kako Zagrebu daju više nego što od njega dobivaju. Zato su nedavno reaktivirali rad Udruge Sesvete u koju su se učlanili i najpoznatiji, najbogatiji i najutjecajniji stanovnici toga kvarta koji broji skoro sto tisuća stanovnika.

Članovi su tako i izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić, vlasnik najvećeg hrvatskog lanca trgovina autodijelova Ilija Tokić, vlasnik Auto Zubaka Pavo Zubak i gradski zastupnik Darko Katuša. Udrugu vodi poduzetnik Radoslav Dumančić, a članovi su i profesori sa Arhitektonskog fakulteta koji su već izradili i nacrte kako bi Sesvete u budućnosti trebale izgledati.

Ideje i zamisli su prvo pokazali gradonačelniku i novinarima, a kasnije su ih na javnom predstavljanju obznanili i svojim sugrađanima od kojih očekuju i nove prijedloge i sugestije.

U šumi koja je u vlasništvu Kaptola žele urediti šetnice, parkove i biciklističke staze po uzoru na park Maksimir.

Iako svećenika nije bilo velika kolona Sesvećana je i bez prisustva vlasnika povela gradonačelnika, njegove suradnike i novinare koji su bili dovoljno lakovjerni da se udalje od toplog autobusa u šetnju šumom. Koja je trebala biti kratka.

Kratka šetnja se pretvorila u marš od šest kilometara koju su po neuređenim i blatnim šumskim putevima sa prirodnim vodenim preprekama bez ijednog pada ili ogrebotine prošle čak i sve gradske službenice koje su imale cipele s petama.

Bandić je znao što ga čeka pa je sa sobom ponio tenisice, ali čak je i on u jednom trenutku poželio izaći prije na čistinu kada mu se ukazala preko jednog potoka. Njega je uspješno prešao, ali na njegovu, ali i našu žalost, na izlazu iz šume ispriječila mu se žica.

Nije bilo druge nego opet preko potoka nazad do kolone koja je ubrzo nakon toga ipak našla put iz divljine. No, dva kilometra dalje od autobusa koji nas je čekao ugrijan s opreznijim dijelom ekspedicije.

Našem vodiču Čičku nisu pale gaće, ali bi mu kompas ili neka aplikacija s GPS-om u mobitelu dobro došla. Malobrojni novinari koji su na “šetnju” pošli očekuju uskoro tople kobasice jer se on navodno puno bolje snalazi s mesom i začinima nego po šumama.

Zato u bivšoj tvornici Sljeme nismo puno hodali nego smo tamo samo pričali, odnosno slušali. O čemu; pogledajte ispod.