Koordinator Udruge Franak Goran Aleksić gostujući sinoć u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV priznao je kako su Sberbanku jučer blokirali kako bi javnost vidjela da ta banka svjesno krši zakon te da ta banka dobije negativan kontekst u javnosti zbog toga.

– Sberbank je najgora od svih banaka. Krši zakon svjesno i višestruko. Rade na tome da odgovore ljude od konverzije. Imamo dojave da se ne poštuje status klijenta. Tu je kršenje i kod firmi koje su imale dogovor da njihovi zaposlenici imaju povoljnije kamate. Htjeli smo da javnost to vidi i da banka dobije negativaan kontekst – rekao je Aleksić sinoć u Vetu i dodao kako banke uvijek govore da sve rade po zakonu, pa tako i ovaj puta isto, ali svjesno rade sve.

Za subotu je najavio isto blokiranje i RBA i Hypo banke na Trgu bana Jelačića. Unatoč tome svoju udrugu je nazvao prijateljima banaka.

– Oni u nama imaju prijatelje. Mi smo im samo rekli da sve rade po zakonu i oni to moraju shvatiti kao prijateljski potez. Sve je bliže da oni to shvate i da nastane naše prijateljstvo – rekao je Aleksić.

Rekao je kako smatra da će cijela priča o konverziji kredita biti gotova za mjesec do dva, ali očekuje i probleme poslije toga i daljnje borbe s bankama.

– Svi oni koji se ne slažu sa izračunima konverzije isto trebaju ići u konverziju jer ne preostaje im ništa nego da kovertira konverziju i da se nakon toga bori s njima. Svatko ko odluči ostaviti kredit u švicarcima od prvog mjeseca će imati deset posto veće rate jer tečaj više neće biti zamrznut – rekao je Aleksić.

Nakon toga najavljuje da će se Udruga Franak baviti problem fiksnih marži i kamata na kredite što planiraju riješiti u godinu dana. Nakon toga Udrugu Franak vidi kao sredstvo borbe za prava potrošača.

Zakon o konverziji, rekao je, smatra vrlo dobrim, ali ne savršenim, a po njemu i oni koji su špekulirali s kreditima i kupovali druge i treće nekretnine, jahte i automobile na kredite su jednaki kao i oni koji su kupovali tim kreditima prve nekretnine i rješavali egzistenciju.

– Nezakonito je i za onoga tko je kupovao pet nekretnina i jednu nekretninu. Tko je prevaren, prevaren je – rekao je Aleksić.

Na kraju emisije Veto ministra Lalovca je opisao kao pristupačnog čovjeka, koji je puno pomogao da sve bude kako jest i to i iz političkih ali i ljudskih razloga.

Guvernera Vujčića i HNB je nazvao vjetrenjačama koji se ponašaju onako kako vjetar puše.

– Oni su hladan stroj koji komunicira u skladu s vremenu. Došli su iz bankarskog miljea i ne žele razumjeti ništa. Tek su nakon presude prihvatili da banke nisu u pravu – rekao je Aleksić u emisiji Veto.