Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu da će u Šibeniku na sastanku s Mostom razgovarati o svemu, ne preciziravši hoće li podržati nestranačkog kandidata za premijera, kako to predlaže Most.

“O tome nije nuđeno ništa konkretno, već neke sheme, razgovarat ćemo o svemu. Treba se razgovarati, iako oni ne smiju predugo trajati jer je to kontraproduktivno. No, razgovarati se treba i oni se ne trebaju prekidati”, kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan hoće li podržati prijedlog Mosta da Vladu vodi nestranački premijer.

S Mostom treba razgovarati i sve opcije staviti na stol, te vidjeti argumente za i protiv. Podsjetio je kako HDZ ima obaveze prema svojih oko 800.000 glasača pa će od Mosta tražiti da to respektiraju. “Imamo neke svoje preferencije, ali smo fleksibilni i želimo u prijateljskom tonu razgovarati o svemu”, rekao je.

Ne iznoseći s kojim će prijedlozima HDZ ići na razgovore u Šibenik, Karamarko je dodao da ga brine što je sve tako općenito, upozorivši kako bi volio da ta općenitost ne znači i dugotrajnost, što ne bi bilo dobro. “HDZ želi da ovo što prije završi, jer ovo je sad već, prije svega, mučenje građana”, rekao je šef HDZ-a.

Smatra da sastanak u Šibeniku neće biti presudan jer se čeka i odgovor SDP-ove koalicije koja je, kako je rekao, već odbila mogućnost razgovora o velikoj koaliciji.

Karamarko je ponovio da je i on skeptičan prema dugotrajnosti tripartitne koalicije, ali drži da o njoj treba razgovarati. “Ne smije se unaprijed odbacivati ništa i ne smije se dokidati bilo koja mogućnost da ovo završimo na najbolji mogući način”, poručio je.

Karamarko je ranije u srijedu za N1 izjavio kako ne odustaje od premijerske funkcije. “Ne, ne odustajem od premijerske funkcije. Razgovarat ćemo u Šibeniku, mi smo vrlo fleksibilni u razgovorima. Smatramo da treba što prije doći do saborske većine kako bismo izbjegli izbore”, rekao je Karamarko.

(Hina)