U zagrebačkom Etnografskom muzeju u petak će biti otvorena izložba ‘Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini’ nagrađivane fotografkinje Ive Lulić.

Vile i vilovnjaci, coprnice, more, divlje dekle, mrake dio su čarobne družbe s kojom će se posjetitelji svih generacija moći upoznati na ovoj izložbi nastaloj u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu i samostalne umjetnice, nagrađivane fotografkinje Ive Lulić.

Izložba Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića Podravine na zanimljiv način prikazuje vjerovanja koja zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi te i danas aktualan i popularan svijet nadnaravnih bića podravskog kraja.
Poznata po svojim fotografijama mitskih bića, Iva Lulić na ovoj će izložbi predstaviti ciklus fotografija bajkovitih prizora i ambijenata Podravine i nadnaravnih bića na kojem je radila više od dvije godine, a za potrebe kojeg su pred njen objektiv stali brojni Podravci i Podravke, od pet do 85 godina. Njen ciklus fotografija izvrsno se pak uklopio u istraživanje Etnografskog muzeja koji se temelji na kazivanjima suvremenih sugovornika, arhivske građe i drugih dostupnih izvora podataka o vjerovanjima u ovom dijelu Hrvatske.

Osim kroz fotografije i popratne priče, čaroban svijet podravskih mitova posjetitelji će moći osjetiti i kroz druge zanimljive umjetničke skulpture i radove poznatih domaćih umjetnika, poput likova nadnaravnih bića u prirodnoj veličini svestranog umjetnika Zdenka Bašića, maštovitih skulptura od šiblja priznatog umjetnika Zdravka Tišljara, coprničkog drva ili pak saga od lišća mladih autorica Marije Plečko, Petre Orbanić i Maje Jurjević, a sve će popratiti i zvukovna kulisa podravske prirode Ive Vičića.

Autorica izložbe je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec-Beganović, a autorica likovnog postava Nikolina Jelavić Mitrović.

Izložba će biti otvorena sve do 31. svibnja 2016. godine, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, od radionica i stručnih predavanja, preko kazališnih predstava i bajkopričaonica do vilinskog bala i nagradnih igara.