Vlada Republike Srpske u četvrtak je donijela odluku o prekidu svake suradnje sa Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine te s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), čime je doveden u pitanje pravni poredak i funkcioniranje pravosuđa u zemlji.

Nakon što su pripadnici SIPA-e ranije tijekom dana u Bosanskom Novom uhitili petoricu bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine i pritom blokirali i pretražili lokalnu policijsku postaju u potrazi za dokaznim materijalom, vlada RS je u Banjoj Luci održala izvanrednu sjednicu na kojoj je zaključila kako je to bio protuzakonit postupak.
“Vlada RS smatra da jutrošnji postupak SIPA-e predstavlja grubo kršenje policijske suradnje”, izjavio je nakon sjednice entitetski ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač.

Prekid suradnje, kako je kazao, znači i da će policija RS spriječiti bilo kakav budući pokušaj “upada” SIPA-e odnosno Suda i Tužiteljstva BiH u sjedišta entitetskih tijela vlasti.

“Ovo je bilo grubo kršenje međupolicijske suradnje kojim je dovedeno u pitanje povjerenje u MUP RS, koji je do sad uvijek surađivao sa sigurnosnim agencijama u BiH i Sudom i Tužiteljstvom BiH”, kazao je Lukač, koji je dodao kako SIPU te državni sud i tužiteljstvo vlada RS smatra “neustavnima”.

Tužiteljstvo BiH je pojasnilo kako su uhićenja i pretrage u Bosanskom Novom provedeni kao dio istrage o ratnim zločinima koji su prouzročili smrt najmanje 27 osoba te masovni progon bošnjačkog stanovništva s područja Bosanskog Novog.

(Hina)