Sjednicu Skupštine Međimurske županije u četvrtak je napustilo osmero vijećnika oporbene koalicije HDZ-a, HDS-a i HSP-a zbog, kako su naglasili, skandalozne izjave HNS-ovog župana Matije Posavca, koji je lokalnim tjednicima izjavio da će – ukoliko Međimurje izgubi status županija i bude dio neke veće regije – tražiti odcjepljenje.

Šestorica vijećnika HDZ-a predvođena Darkom Horvatom, te po jedan vijećnik HDS-a i HSP-a napustili su sjednicu Županijske skupštinu kao klub oporbenih vijećnika na poziv Horvata, predsjednika međimurskog HDZ-a.

Horvat je, naime, na aktualnom satu Županijske skupštine reagirao na intervju međimurskog župana u Međimurskim novinama prije 10-tak dana, u kojem se župan Matija Posavec uprotivio mogućnosti teritorijalnog preustroja Hrvatske uz izjavu; ‘Prije ću zatražiti odcjepljenje od Hrvatske nego dopustiti teritorijalni preustroj u kojem bi se Međimurje utopilo u druge regije ili, Varaždinsko-bjelovarsku’. Prijedloge za regionalizaciju Posavec je ocijenio proizvoljnim idejama, rekavši da Međimurje vidi samo kao zasebnu jedinicu lokalne samouprave unutar ili izvan Hrvatske.

Horvat je ocijenio da se župan Posavec ‘postavio iznad Hrvatskog sabora’. Podsjetio ga je na ustavnu odredbu o jedinstvenosti i nedjeljivosti Hrvatske i na elemente kaznenog djela zbog izjava o odcjepljenju. Izjavu župana Posavca nazvao je proustavnim i protudomoljubnim djelovanjem, te je upitao kako to da u hrvatskoj javnosti nema reakcija na tu izjavu.

Ispred kluba oporbenih vijećnika zbog, kako je kazao, težine izrečenih županovih riječi, pozvao je na napuštanje sjednice, a vijećnici oporbe su nakon aktualnog sata otišli sa Skupštine.

Župan Posavec: nisam htio narušiti jedinstvenost i nedjeljivost Hrvatske kao države

Na ta prozivanja međimurski župan Posavec odgovorio je za govornicu u nastavku Županijske skupštine bez nazočnosti oporbe, rekavši, uz ostalom, kako je upravo opcija koju zagovora Horvat bila ta koja je usadila jednu svijest u Hrvatskoj o Međimurju s onom izjavom: Hrvatska je od Jadrana do Drave.

Upravo zbog te izjave je niz godina bio taj kompleks u našem narodu da smo mi nešto drugačiji od drugih. Mi cijelo vrijeme zadnjih godina govorimo o jednoj posebnosti i ponosu Međimurja, kazao je Posavec.

Ako se bilo tko zbog moje poruke uvrijedio ja mu se ispričavam, rekao je župan Posavec. Ali, dodao je, puno toga što se govori o teritorijalnom ustroju govori se bez veze, bez analitičke podloge, bez koraka što dalje, pogotovo ove zadnje teze da Međimurje mora biti dio Varaždinsko-bjelovarske regije itd.

Istaknuo je da nije dobro baviti se takvim teritorijalnim ustrojem.

“Dobro poznam zakone i Ustav, i sigurno nisam ni na koji način htio narušiti jedinstvenost i nedjeljivost Hrvatske kao države”, ustvrdio je Posavec. Također je kazao da je njegova poruka “bila karikirana poruka; upravo da se zadrži ta svijest u cijeloj Hrvatskoj da produktivnost, rezultati ovih ljudi, javnog sektora i svega ovoga što radimo u Međimurju budu primjer cijeloj Hrvatskoj”.

Prema tome, dodao je, ne treba se nitko bojati da ću ja povesti revoluciju u Međimurju, već sam se u kontekstu razgovora o teritorijalnom ustroju izrazio težom riječju, ali bez zle namjere. Ako me se proziva da zbog toga moram ići pet godina u zatvor, OK, ni to nije kraj svijeta, poručio je župan Matija Posavec.

30.000 kvadrata u gospodarskoj zoni prodano tvrtki LTH Alucast

Skupština Međimurske županije je u krnjem sastavu, bez oporbe, usvojila rebalans proračuna za ovu i prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Iznos najvažnijeg županijskog dokumenta za sljedeću godinu planiran je u visini 251 milijuna kuna.

Župan Posavec najavio je kako će u 2016. oko 89 milijuna biti usmjereno za kapitalne investicije.

Vijećnici su potvrdili prodaju nekretnina u vlasništvu Međimurske županije – 30.000 kvadrata na području prostora bivše čakovečke vojarne, a danas gospodarske zone “Poslovni park Međimurje”, prodano je tvrtki LTH Alucast iz Čakovca u slovenskom vlasništvu za 670.000 eura.

LTH Castings ima sjedište u Škofjoj Loki, a u vlasništvu su joj i dvije tvrtke iz Benkovca i Ohrida. Zapošljava 2 300 ljudi, a proizvodi odljeve za Audi, Deimler, BMX, Anvis i druge tvrtke. Prošle godine prihodovala je 197 milijuna eura.

(Hina)