Međunarodni sud za sportsku arbitražu odbio je u petak žalbu predsjednika UEFA-e Michela Platinija na izrečenu mu privremenu 90-dnevnu suspenziju od strane Etičkog povjerenstva FIFA-e, zbog sumnje na umiješanost u korupcijsku aferu.

Sud u Lausannei je odlučio da je izrečena kazna valjana, uz dodatak da ne smije biti produžena nakon njezina isteka 5. siječnja 2016. godine. Tako će subotnji ždrijeb skupina za EURO 2016. u Parizu proći bez Platinijeve nazočnosti.

Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije Platiniju je 7. listopada izreklo tromjesečnu zabranu obavljanja svih dužnosti u nogometu, a razlog je bila sumnjiva isplata 2 milijuna švicarskih franaka koje je Platini primio 2011. godine od FIFA-e po nalogu predsjednika Seppa Blattera koji je također pod suspenzijom.

Platiniju je bilo važno srušiti izrečenu kaznu i zbog kandidature za predsjednika FIFA-e, koja ovom odlukom i dalje ostaje zamrznuta. Etičko povjerenstvo FIFA-e najavilo je da će do kraja 2015. donijeti konačnu odluku u Platinijevom slučaju, pa bi se sadašnji predsjednik UEFA-e stigao uključiti u utrku za čelnog čovjeka FIFA-e, ali mu ovakva odluka Suda za sportsku arbitražu sigurno nije dobar signal, uoči konačne presude. Naime, istražitelji su u Platinijevom slučaju tražili izricanje doživotne zabrane obavljanja svih dužnosti u nogometu.

I Platini i Blatter tvrde da je sporna isplata vezana za ugovor još iz 1998. godine, prema kojem je Platiniju FIFA trebala isplatiti taj iznos za njegovu savjetničku ulogu u razdoblju od 1998. do 2002. godine.

(Hina)