Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) u petak je objavio da nije primio obvezujuću ponudu za preuzimanje većinskog državnog udjela u tiskari Vjesnik d.d. nakon što je produljeni rok za predaju ponude istekao 10. prosinca u 14 sati.

CERP je objavio da su nakon javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica Vjesnika d.d. zaključenog u lipnju zaprimili dva pisma namjere od čega je jedno bilo nevaljano.

Nakon toga očekivalo se da potencijalni kupac 534.926 dionica u državnom vlasništvu ukupne vrijednosti 53,49 milijuna kuna preda obvezujuću ponudu i podnese plan poslovanja, ulaganja i razvoja Vjesnika d.d s rokovima izvršenja svojih obaveza sklopi li s državom ugovor o prodaji i prijenosu dionica.

Upravno vijeće CERP-a je u rujnu donijelo i odluku o početnoj cijeni za kupnju dionica Vjesnika d.d. po nižoj cijeni od 30,22 milijuna kuna (56,51 kuna po dionici) te je dostavio poziv potencijalnom kupcu za dostavu obvezujuće ponude do 10. studenoga te naknadno produljilo taj rok do 10. prosinca.

No, kako ističu u CERP-u, u pokušaju prodaje Vjesnika d.d. bila je otkupljena jedna ponudbena dokumentacija, ali nije pristigla obvezujuća ponuda za kupnju dionica društva te će oko Vjesnika d.d. ‘država poduzeti daljnje korake sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i u skladu s odlukama nadležnog tijela’.

Uoči očekivane ponude za preuzimanje u studenome prošle godine, glavna skupština dioničara Vjesnika d.d raspravljala je o poslovanju društva i usvojila prijedlog odluke uprave da se prošlogodišnji gubitak od 16,23 milijuna kuna prenese u ovu godinu. Na glavnoj skupštini Vjesnika d.d. odlučeno je da se upravi društva ne da razrješnica za 2014.

Tiskara Vjesnik d.d. u prvih šest mjeseci ove godine imala je čak 21 posto manje prihode nego u istom razdoblju lani te je ostvarila gubitak od 3,52 milijuna kuna, navedeno je u polugodišnjem izvješću o provedbi financijskog restrukturiranja Vjesnika d.d. u predstečajnoj nagodbi.

Prema izvješću, Vjesnik d.d. je od početka godine do kraja lipnja ostvario ukupne prihode od 33,12 milijuna kuna, dok su istovremeno rashodi bili 36,65 milijuna kuna. Prihodi od prodaje usluge tiskanja od 30,62 milijuna kuna čine 92 posto ukupnih prihoda Vjesnika d.d s dvjestotinjak radnika koji oko polovicu tih prihoda ostvaruju tiskajući izdanja Europapress Holdinga (EPH), medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića.

(Hina)