Dokumentarcem “No Home Movie”, posljednjim filmom belgijske redateljice Chantal Akerman, koji je bio inspiracija za naziv ovogodišnje teme ‘bez doma’ Human Rights Film Festivala, u nedjelju je u zagrebačkom kinu Europa završilo trinaesto izdanje tog festivala posvećenog angažiranim i autorskim filmovima.

“No Home Movie” prati posljednje mjesece života redateljičine majke, poljske Židovke koja je preživjela Auschwitz. Akerman ju je snimala kućnom kamerom, mobitelom ili putem Skypea, u krugu njezina doma, odajući kroz svakodnevne situacije svu slojevitost njihova složenog odnosa.

Po riječima direktora festivala Petra Milata, posebna je čast što ovogodišnje izdanje festivala zaključuje upravo taj film, oproštajno djelo cijenjene redateljice koja je nedavno preminula.

Organizatori festivala, Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture, ističu kako su ove godine, s izbjegličkom krizom kao žarišnom točkom, zabilježili najveći interes publike u proteklih trinaest godina.

“Osim bogatog programa, festival ove godine ima i najveći interes javnosti za filmovima na temu ranjivosti, nezbrinutosti te života u tranzitu”, napominju.

Zadnji dan festivala prikazao se i čileanski film “Klub” Pabla Larraina, koji je na Berlinskom filmskom festivalu osvojio Srebrnog medvjeda te je bio nominiran za Zlatnog, te dokumentarni film “Rabin, posljednji dan”, dokudrama snimljena dvadeset godina od atentata na Yitzhaka Rabina, s kojim je umrla i nada o trajnom miru između Izraelaca i Palestinaca.

Među filmovima ovogodišnjeg festivala bili su i svjetski hitovi koji su u Zagreb došli nakon uspješnih festivalskih nastupa i uvrštavanja na ljestvice najboljih ovogodišnjih ostvarenja.

Uz besplatan ulaz, koji je bio i za sva fimska događanja, prikazani su “Groblje raskoši” Apichatponga Weerasethakula, “1001 noć” Miguela Gomesa, “Sirijska ljubavna priča” Seana McAllistera, “Biserno dugme” Patricia Guzmana i drugi.

Među gostima festivala bili su McAllister i glavni akter njegova filma Amer Douad, književnica Dubravka Ugrešić i redatelj Želimir Žilnik, a za svojevrsni nastavak festivala, nakon njegova večerašnjeg službenog završetka, za idući tjedan najavljeno je gostovanje redatelja Slobodana Šijana, koji će imati retrospektivu eksperimentalnih filmova i predstaviti svoju knjigu “Filmus-priča o filmu”.

Nakon filmskog programa, festival u zagrebačkoj “Močvari” zatvara koncert bečke elektronske skupine Sofa Surfers, koji o 20. godišnjici osnutka u Zagrebu predstavljaju novi album “Scrambles, Anthems and Odysseys”. Sav profit od prodaje ulaznica donirat će se za pomoć izbjeglicama.

Osim u Zagrebu, Human Rights Film Festival, prikazao je izbor filmskog programa u Rijeci, u suradnji s udrugom Filmaktiv.

(Hina)