09.08.2010., Zagreb - U prostorijama Dinama na Maksimiru Zdravko Mamic odrzo konferenciju za novinare vezanu uz otkaz treneru Zajecu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je prihvatio izmijenjeni prijedlog jamčevine za izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića koji je u drugom poklušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini.

Prema novom prijedlogu Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok će ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da Uskok na tu odluku ima pravo žalbe koju mogu podnijeti u roku od tri dana od primitka pisane odluke. Tek nakon isteka žalbenog roka znat će se kad Mamić izlazi iz istražnog zatvora.

“Iako se Uskok nije protivio novom prijedlogu, nisu se odrekli ni prava žalbe”, kazao je Devčić.

Sutkinja istrage Erna Dražančić u petak je odbila prvu Mamićevu ponudu jamčevine koja je bila samo u nekretninama.

I Mario Mamić čeka pravomoćnost odluke o jamstvu

Sutkinja je u četvrtak prihvatila predloženu jamčevinu za Maria Mamića, no ona, zbog Uskokove žalbe, još nije postala izvršna.

Istog dana odbijen i prijedlog nekretnina koje je kao jamčevinu predložio osumnjičeni poduzetnik Sandro Stipančić, dok pritvoreni Igor Krota nije ni ponudio jamčevinu pa se o njegovu izlasku iz Remetinca nije raspravljalo. Peti osumnjičenik, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović od početka istrage se brani sa slobode.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo da se Mamić može braniti sa slobode uz jamčevinu od 14 milijuna kuna. Njegovu sinu potvrđena je jamčevina od pet milijuna, Stipančiću od četiri milijuna, a Kroti od dva milijuna kuna.

Da će za izlaz iz istražnog zatvora umjesto 14 milijuna kuna u gotovini ponuditi nekretnine svojih prijatelja Mamić je, putem svojih odvjetnika, poručio još u utorak u tekstu objavljenom na internetskoj stranici Dinama.

Izvanraspravno vijeće u utorak je, osim što je potvrdilo ranije određene jamčevine, odlučilo i da Mamić na slobodi neće smjeti obnašati dužnost u Dinamu ni kontaktirati sa svjedocima među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

Nakon što sud potvrdi ponuđene nekretnine, na koje se prethodno mora upisati založno pravo, osumnjičeni će na sudu morati obećati da će se pridržavati mjera opreza.

Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 milijuna kuna

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od sto milijuna kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu Uskokove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

(Hina)