U ovim sve manje spojivim vremenima, spojimo se malo dalje od varljivih šarenih kuglica i kupovnih moći, utonimo u tajnu medija koji je na samim svojim počecima bio poput autentičnog božićnog misterija. Vremenima unatoč, nudio je nadu.

Predstava HOERSPIEL nazdravlja davnom rođenju djetešca bežičnoga: radija!

Izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ante Perković, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro

Radio često igra ulogu siročeta čiji su roditelji (tko god oni bili) odavno nestali. I zaboravlja da je Orfej nazočio njegovu rođenju, bdio nad kolijevkom djetešceta Bežičnog. Orfej, sa svojom lirom i svim svojim misterijima. (Kaye Mortley u Hoerspielu)

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radija, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “o malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba iz vremena između dva svjetska rata, ali i kasnije. I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u HOERSPIELU radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.

Rene Medvešek (iz programske knjižice Ljetnih noći Teatra Exit): “S puno entuzijazma i u prekrasnom stvaralačkom zajedništvu Pavlica Bajsić Brazzoduro i ansambl HOERSPIELA samozatajno su, u off-u zagrebačke kulturne scene, iznjedrili jedan dirljivi i duhoviti vremeplov posvećen radiju, prvorazrednu agramersku kazališnu poslasticu s pjevanjem, olujom i pregrštom tišine za koju se jednom riječju i mirnog srca može reći samo: megahercig!”

Darko Rundek (jesen 2014.): “Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo.”

Važne napomene:

Karte ne naplaćujemo ali svesrdno molimo za dobrovoljni prilog na kraju predstave za opstanak radiofonijskog teatra. Rezervacije su OBAVEZNE jer je broj publike u Kuli Lotršak ograničen, učinite to na:

radiophonic.thaether@gmail.com, Nina Križan 098 1975 666

Ili na facebook event: https://www.facebook.com/events/1497093530594335/

Na HOERSPIEL možete povesti i djecu stariju od 5g.

Predstava se izvodi u Kuli Lotrščak u idućim terminima:
23.12. u 17h , (srijeda), 27.12. u 12h, 15h i 18h, (nedjelja), 30.12. u 17h (srijeda), 2.1.2016. u 15h, 19:30h i 21:30h (subota)

Adventske izvedbe Hoerspiela s prijevodima na engleski jezik plod su suradnje Multimedijalne kolibe, Galerije Klovićevi dvori i Turističke zajednice grada Zagreba.
(PR)