SDP je poslao priopćenje medijima u kojem ističu kako s obzirom na različite interpretacije jučer objavljenih odgovora koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na prijedlog MOST-a o formiranja zajedničke tripartitne vlade žele jasno istaknuti da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Iako se izjavama čelnika Domoljubne koalicije želi stvoriti dojam kako su pozitivno odgovorili na zahtjeve MOST-a iz objavljenih formalnih zaključaka je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste. Uostalom, od samih početaka pregovora uporno su ponavljali da je takva koalicija za njih neprirodna, nerealna i neprihvatljiva. Isto tako, nisu jasno i nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru već su tek otvorili „mogućnost razgovora“ o toj temi. Sasvim je jasno da Domoljubna koalicija u ovom trenutku nije jasno i nedvosmisleno prihvatila prijedloge MOST-a.

Isto tako, još jednom želimo istaknuti da je koalicija Hrvatska raste poslala odgovor kako je u ovom trenutku prijedlog formiranja tripartitne vlade neodrživ. Podsjećamo na javno izneseni uvjet naše koalicije za razgovor oko toga, a to je da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža krivična djela. Podsjećamo da je HDZ odmah u startu odbacio mogućnost razgovora o tome.

Nadalje, držimo da je ovime zaključena ova faza pregovaračkog procesa koji je započeo s prijedlogom MOST-a od 7. Prosinca 2015. To je u potpunosti u skladu s temeljnim načelom MOST-a da prijedlog neće biti prihvaćen ukoliko se obje strane s time ne slože. Podsjećamo na prethodni slučaj konstituiranja Sabora i odustajanje MOST-a od izbora gospodina Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora zbog činjenice da ga je treća strana – HDZ-ova koalicija odbila podržati.

Sve prethodno motiviralo nas je da u jučerašnjem obraćanju MOST-u i javnosti predložimo nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i MOST-a s ciljem formiranja stabilne saborske većine i nove hrvatske Vlade. Pozvali smo MOST na definiranje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu nismo na početku. Želimo iskoristiti sve do sada razmijenjene ideje i prijedloge u međusobnim razgovorima. Ono što nismo u mogućnosti realizirati s HDZ-om i njegovim partnerima uvjereni smo da možemo s MOST-om. U svakoj prethodnoj fazi razgovora pokazali smo punu otvorenost, iskrenost i spremnost na suradnju s jedinim ciljem da u što kraćem vremenu osiguramo za Hrvatsku stabilnu Vladu s čvrstom
potporom u Saboru koja će biti u stanju provoditi reforme i nastaviti pozitivne trendove u gospodarstvu.