Ministarstvo unutarnjih poslova već 22. godinu zaredom provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ u blagdanskom razdoblju od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016.

Povodom početka akcije danas, u Protueksplozijskoj službi Ministarstva unutarnjih poslova održana je konferencija za medije na kojoj su, u cilju informiranja građana o rukovanju pirotehničkim sredstvima te o mogućim posljedicama govorili Anita Glavić, policijska službenica za javni red i javna okupljanja, Snježana Bagarić, voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari pri Upravi za inspekcijske poslove, Marijan Nikolaus, službenik protueksplozijskog odjela MUP-a i Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke.

Anita Glavić u uvodnom je dijelu navela neugodne statističke podatke operativne akcije 2014./2015.

Propucana su 24 objekta, a radi nezakonite uporabe oružja, eksploziva i pirotehničkih sredstava utvrđen je 131 prekršaj, dok je zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe, policija oduzela 111 komada oružja, 12.880 komada streljiva, 44 komada raznih eksplozivnih sredstava, te 10.286 komada pirotehničke galanterije.

Snježana Bagarić je u svom osvrtu detaljnije obrazložila klasificiranje i razlike u razredima pirotehničkih sredstava.
Navodi kako pirotehnička sredstva I. razreda obuhvaćaju ona koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari. Mogu se prodavati tijekom cijele godine u svim vrstama trgovina te ih mogu kupiti i koristiti samo osobe starije od 14 godina.
Pirotehnička sredstva II. i III. razreda sadrže znatnije količine eksplozivne tvari i mogu se prodavati isključivo punoljetnim osobama u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, dok se koristiti mogu od 27. prosinca zaključno do 1. siječnja i to samo na otvorenom prostoru.

Naglasila je i da je ovakva sredstva dozvoljeno kupovati u specijaliziranim trgovinama za čiju je prodaju MUP izdao odobrenje. U slučaju da se sredstva nabave nezakonitim putem, ne jamči se sigurnost rukovanja istim.
Kazne koje su propisane Zakonom o eksplozivnim tvarima su od tisuću do pet tisuća kuna za fizičke osobe, i 20 tisuća do 40 tisuća kuna za pravne osobe.

Na ozljede od pirotehnike je upozorio Marijan Nikolaus i naveo statistiku ozlijeđenih prošlih blagdana. Iako nije bilo smrtno stradalih, 19 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, najčešće se radi o maloljetnicima a najmlađe ozlijeđeno je četverogodišnje dijete.

Velimir Tišma akciju „Mir i dobro“ smatra dobrom poveznicom na postojeću akciju „Manje oružja- manje tragedija“.
I dalje se pozivaju građani da ilegalna oružja i druge opasne stvari predaju, odnosno jave policiji, kako bi ih mogli preuzeti bez ikakvih sankcija po građane. Ukoliko građanin dojavi da želi predati sredstvo ili oružje, policija će doći u civilnoj odjeći, u autima bez policijskih obilježja i diskretno ih izuzeti bez ikakvih sankcija.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova, a posebno akcijom „Mir i dobro“, dodatno se apeliraju građani i roditelji da se u predstojećem razdoblju koriste pirotehnikom što manje, i u skladu sa zakonom. Upozorava se na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike, i posebno ističe zaštita djece i nemoćnih starijih osoba te kućnih ljubimaca koji su najosjetljiviji na zvukove pirotehničkih sredstava.

Ove godine se kao dodatni psihološki strah nametnuo strah od terorizma koji je aktualna tema posljednjih mjeseci.

MUP poziva građane da se suzdrže od zloupotrebljavanja pirotehnike, a policija će učiniti sve da sigurnost u blagdanskim danima bude na najvišoj razini.
(mup.hr)