Predstava “4 suha stopala”, izniknula iz dramskog rukopisa autorice i dramaturginje Ivane Sajko nagrađenog Nagradom Marin Držić za najbolje dramsko djelo 2000., premijerno će biti izvedena u utorak 22. prosinca na podiju Zagrebačkog plesnog centra.

Drama je najavljena kao “svojevrsna (post) apokaliptična anti-drama, tekst koji ponajviše odgovara principima beketovske dramaturgije” u kojoj dva bezimena i bestjelesna lika ostaju zarobljenima u iščekivanju katastrofe, “i to u vremenu čija je dominantna karakteristika ubrzavanje, kojem se oni (pre)daju i koje je posljedično poslužilo kao bazna poluga za režiju, dramaturgiju i koreografiju”.

“U projektu koji prati nit vodilju estetike Ivane Sajko, ‘su-kob’ slika realnosti i slika sjećanja, i to bez hijerarhije među različitim razinama diskursa i unaprijed ‘pečatirane’ kompozicije, u žarištu je ideja katastrofe kao posljedice lančanog procesa odlučivanja, te funkcije mehanizma katastrofe u kontekstu plesa i izvedbenih umjetnosti”, stoji u najavi.

“Katastrofa je motor-pokretač koji afirmira dijalog između nje-plesačice i nje-glumice, forma koja se uvijek iznova izjalovljuje, (ras)pada te feniksovski obnavlja”, dodaje se.

Predstavi su svoja stopala “posudile” izvođačice Lana Hosni i Mada Peršić. Za glazbenu se kulisu pobrinuo Willem Miličević, kostime je osmislila Tea Bašić, dok su maske povjerene Lauri Buljan.

Produkciju potpisuje Ana Sikavica, a za cjelokupan koncept projekta i “režijske partiture” zaslužan je kreativni dvojac Paolo Tišljarić i Mila Pavičević, koja je oblikovala i koreografiju.

(Hina)