U Kliničkoj bolnici Merkur u ponedjeljak je otvoren novouređeni Odjel za patologiju trudnoće, čije je uređenje pomoglo Ministarstvo zdravlja sa 600.000 kuna, a otvorio ga ministar Siniša Varga.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur Ratko Matijević izjavio je Hini da je Odjel za patologiju trudnoće izgrađen prije šezdesetak godina, a do prije nekoliko mjeseci nije bio uređivan, pa su trudnice ležale posvuda na drugim odjelima, što nije bilo dobro za kvalitetu i sigurnost njihove zdravstvene skrbi.

Tri novouređene dvokrevetne sobe danas u klimatizirane, svaka ima svoj sanitarni čvor i zadovoljavaju sve uvjete za boravak trudnica, a po potrebi mogu se prilagoditi boravku rodilja i njihovih beba.

Na odjelu postoji i soba za rodilje i njihove beba nakon poroda carskim rezom, moderna odjelna ambulanta, te prateći prostori i prostor za osoblje.

“KB Merkur jedno je od mjesta na koje naš zdravstveni sustav može biti ponosan iz više razloga. Jedan je zasigurno stručnost liječnika, a pokazatelj dobrog rada je činjenica da je u ovoj bolnici porastao broj novorođenčadi u odnosu na prošlu godinu“, rekao je ministar Varga.

“Ponosni smo što broj poroda u našoj bolnici raste, pa je over godine dosad rođeno 1476-ero djece, koliko u cijeloj prošloj godini, tako da očekujemo da će ukupno broj poroda u 2015. biti za 2-3 posto veći nego u 2014.”, rekao je Matijević.

On se nada da će se taj trend nastaviti i u idućoj godini, kada je u planu uređenje novog prostora dnevne bolnice, čime bi smanjili ležanje trudnica, za što su se, uz pomoć Ministarstva, natjecali za sredstva Europske unije.

(Hina)