Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je projekt ‘Jačanje kapaciteta u medicinskoj kemiji i istraživanju bioaktivnih sustava’ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu većem od 1,8 milijuna kuna.

Zahvaljujući ovim sredstvima iz programskog razdoblja 2007. – 2013. projektni tim sastavljen od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada radit će na konkurentnim znanstvenim istraživanjima u području medicinske kemije koja imaju visoki potencijal primjene u farmaceutskoj industriji.

”Mladi znanstvenici u Hrvatskoj susreću se s brojnim problemima. Osim standardnog manjka financiranja, tu je i nekoliko ključnih problema u razvoju njihove karijere; od nemogućnosti provođenja samostalnog istraživanja većeg opsega, slabo razvijenih istraživačkih i upravljačkih kompetencija, slabe uključenosti u Europski istraživački prostor te loše ili skoro nikakve povezanosti s gospodarskim sektorom.

Osim što će u okviru ovog projekta oni dobiti priliku da rade na znanstvenom istraživanju najvišeg ranga, naš je cilj ponuditi im obrazovanje koje će im pomoći da budu konkurentni izvan akademskog okruženja” – istaknuo je dr. sc. Ivo Piantanida, mentor projektnog tima.

”Kad je otvoren natječaj za prijave projekata u sklopu Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda, na Ruđeru smo smatrali da bi bili iznimno zadovoljni, ako uspijemo povući 10 milijuna kuna iz fonda. Do danas je Institut Ruđer Bošković iz ovog programa financiranja kroz sedam projekata povukao ukupno 9.037.039,50 kuna, što znači da možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima.” – zaključila je dr. sc. Ivanka Jerić, predsjednica Povjerenstva za strukturne fondove IRB-a.

(Tekst i foto: IRB)

Mladi znanstvenici