Čak 36 premijernih naslova predstavljeno je tijekom protekle godine u Zagrebačkom plesnom centru, gdje je u tom razdoblju na raznim projektima radilo više od 50 grupa, umjetnika i ansambala, pa 2015. ocjenjuje “uspješnom, bez obzira na niz izazova s kojima su se susretali”.

“Cijele se godine plesalo u Zagrebačkom plesnom centru, zabilježena je 71 izvedba premijernih predstava te 22 reprizne, a podržano je 39 različitih manifestacija”, ističe se u godišnjem sažetku ZPC-a.

“Sudjelovali smo u nekoliko inspirativnih projekata, koji su nam bili izvor radosti, zadovoljstva, ispunili su nas osjećajem da ples ima svoj značaj u širem društvenom kontekstu, te da to što radimo ima smisla”, dodaje se.

Putem rezidencijalnog programa ZPC je podupro deset umjetnika, a u edukativno-kreativnom programu sudjelovalo je više od 400 građana, dok je prostor i tehniku tog prostora besplatno koristilo više od 40 umjetnika, grupa ansambala.

“Da Zagrepčani vole ples potvrđuje i posjećenost plesnim događanjima u organizaciji Hrvatskog instituta za pokret i ples i u Zagrebačkom plesnom centru, zabilježili smo više od osam tisuća posjetitelja tijekom 2015.”, ističu u ZPC-u.

Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) i ZPC pamtit će ovu godinu i po tome što su primljeni u prestižnu međunarodnu mrežu europskih plesnih kuća, European DanceHouse Network, a nedavno su dobili i međunarodno priznanje EU komisije za završeni projekt, partnersku mrežu Beyond Front@, koji je proglašen “iznimno uspješnim i primjerom dobre prakse”.

Tradicionalne manifestacije i uspjesi domaćih projekata

Tradicionalni, ove godine 32., Tjedan suvremenog plesa nastavio je praksu predstavljanja novih i već afirmiranih autora. Dio programa bio je posvećen francuskoj plesnoj sceni u okviru Festivala Rendez Vous, primjerice Musee de la danse i Borisa Charmatza te niz mladih autora koji iz regionalnih centara postupno osvajaju plesna središta Europe.

Kao uvod u program Festivala održala se međunarodna konferencija u suradnji sa strukovnom organizacijom profesionalnih plesnih umjetnika UPUH, na kojoj je struka razmijenjivala iskustva o modelima i nacionalnim strategijama kada je riječ o plesu.

Fenomen migracija bila je tema dvogodišnjeg EU projekta Migrant Bodies, putem kojega su hrvatski umjetnici odgovorili na tu temu, koreografkinje Jasne Layes Vinovrški i pjesnikinje Dorte Jagić, te vizualni umjetnici Josip Zanki i Antonio Gabelić.

Rad Jasne Vinovrški “Staying Alive”, nastao tijekom tog projekta, Europska mreža plesnih promotora Aerowaves uvrstila je među 16 odabranih radova, koje će promovirati tijekom iduće godine.

U ovoj je godini završen i EU projekt “Communicating Dance”, u kojem su uz Mirnu Žagar i Ivana Mrdjena, sudjelovale koreografkinja Martina Nevistić te kritičarka Jelena Mihelčić.

Nakon što je 2014. Marjana Krajač osvojila čak dvije nagrade za “Koreografsku fantaziju br. 1”, u ovoj je godini priznanje hrvatskih strukovnih organizacija suvremenog plesa pripalo izvedbenom ansamblu njenog najrecentnijeg rada “Varijacije o osjetnom”, u kojem su Lana Hosni, Irena Mikec, Karina Rilović, Irena Tomašić i Mia Zalukar.

Nagradu za najperspektivniju plesnu umjetnicu članovi obje udruge dodijelili su Lani Hosni za radove nastale u suradnji s Marjanom Krajač, Brunom Isakovićem i Irmom Omerzo.

U Zagrebačkom plesnom centru pokrenuta je i serija razgovora na temu plesa “Cha, cha, chat”, te seriju Ne/plesnih radionica za plesne umjetnike na temu komunikacija, medija i marketinga za rezidente Centra.

Uz te radionice organiziran je niz koreografskih majstorskih radionica s domaćim i inozemnim plesnim pedagozima.

(Hina)