Zbirka i opus Miroslava Krleže dostupni su svima, a možete ih pogledati u Krležinom domu do 19 sati na zagrebačkom Tuškancu.

U utorak je, od 11 sati, u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže na zagrebačkom Tuškancu otvoreno scensko događanje “Putovanje s Krležom”.

WP_20151229_007

 

Ovo događanje, otvoreno povodom smrti jednog od najvećih lica hrvatske književnosti, napravljeno je prema autorskom opusu Gorana Matovića, voditelja Centra Miroslav Krleža.

– Naš program ne slavi smrt, on slavi jedan veličanstveni život Miroslava Krleže i to kroz najsnažniju dionicu Krležinog opusa, onu polemičku. Krleža se nikada nije mirio s postojećom stvarnosti, uvijek je protestirao i polemizirao, a njegovo djelovanje primijenjivo je u današnjem, turbulentnom vremenu – rekao je Matović.

Točno u podne na scenu je stupio poznati hrvatski glumac Dragan Despot koji je izvedbom monodrame “Na rubu pameti” zaradio gromoglasan pljesak okupljenih novinara i gostiju.

WP_20151229_011

Monodrama, napravljena po istoimenom romanu Miroslava Krleže, započinje za Krležinim radnim stolom, a prepričava događaj u kojem autor prvi puta u svojem životu naglas izgovara ono što misli i zbog toga ostaje bez supruge, te biva odbačen od društva.

– To je vrhunac monološkog umijeća. Dragan Despot je spojio svoju intimnu pobunu te je nadogradio s Krležinom pobunom i na taj način ostvario vrhunac svog artističkog djelovanja – dodao je Matović.

U 15 sati nastupa Nikša Marinović s monodramom “Krleža o malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva”, dok će u 18 sati Boris Svrtan i Goran Matović izvesti Polemički portret Miroslava Krleže.

WP_20151229_013

– Kao i svake godine u ovo doba, odnosno u prosincu, ali i ljeti za vrijeme festivala Miroslav Krleža, zahvaljujući gradu Zagrebu nastoji se približiti djelovanje, ali i sama zbirka Miroslava Krleže svim građanima. Posljednjih par godina to je jako dobro i imamo problem kako pomiriti samu zbirku s brojem posjetitelja – rekao je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Tedi Lušetić.

Grad Zagreb namjerava dodatno urediti dom gdje je živio i radio Miroslav Krleža, te ga tako dodatno približiti turistima.

– Planiramo napraviti multimedijalnu dvoranu gdje bi se tokom čitave godine održavale razne radionice i prezentacije na temu Miroslava Krleže, ali i festival koji je svake godine sve veći. Ako uspijemo urediti tavan i samo dvorište, s jednim amfiteatrom, grad Zagreb bi dobio još jednu scenu, još jedan dobar prostor za sve kulturne događaje u budućnosti – dodao je Lušetić te poručio kako će “raditi u suradnji s novim ministrom kulture koji će tek biti izabran na uređenju Krležinog doma”.

Cijelodnevno događanje u domu jednog od najvećih pisaca u hrvatskoj povijesti možete pogledati danas do 19 sati.