U ekipnom natjecanju na matematičkoj olimpijadi u Kopru, završenoj u ponedjeljak, mladi hrvatski matematičari osvojili su prvo mjesto i nagrađeni su zlatnim medaljama, izvijestili su voditelji hrvatske ekipe.

Učenici iz Hrvatske su, kako ističu u priopćenju, bili prvi u konkurenciji iz 10 srednjoeuropskih država – Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Na olimpijadi koja se održala deveti put, Hrvatsku su predstavljali Domagoj Bradač (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Kelava (Gimanzija Varaždin), Andrija Mandić (XV. gimnazija, Zagreb), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb), Patrik Papac (Gimnazija Dubrovnik), Leon Starešinić (XV. gimnazija, Zagreb).

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a ekipa iz Hrvatske ostvarila je zapažen rezultat riješivši posve točno svih osam zadataka, čime su ostvarili maksimalan broj bodova.

U pojedinačnom natjecanju Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac osvojili su srebrne, a Andrija Mandić brončanu medalju.