LOS ANGELES

Policija u Los Angelesu (LAPD) uputila je u ponedjeljak na zadatak prve policijske ophodnje opremljene osobnim kamerama, uvodeći tako na ulice drugog po veličini američkog grada stotine komada nove tehnološke opreme koja bi trebala osigurati jačanje povjerenja u snage reda. Ovaj potez policije Los Angelesa uslijedio je nakon pilot programa provedenih u New Yorku i Chicagu te dan nakon što je gradonačelnik Milwaukeeja predložio uvođenje 880.000 dolara vrijedne opreme kojom bi se svih 1.200 ophodnji u njegovu gradu opremilo osobnim kamerama do kraja 2016. godine. Mnogi američki gradovi pokrenuli su programe opskrbe i uvođenja osobnih kamera za policijske ophodnje nakon što su porasle napetosti i prosvjedi oko onoga što kritičari nazivaju policijskom neselektivnom upotrebom sile protiv nenaoružanih građana, posebice rasnih manjina i mentalno bolesnih.

TEL AVIV

Misteriozne stube u obliku piramide stare oko 2000 godina pronađene su nedavno u Jeruzalemu, objavili su u ponedjeljak izraelski stručnjaci. Stube su otkrivene u blizini drevne ulice kojom su se hodočasnici kretali do biblijskog židovskog Hrama, dok ga nisu uništili Rimljani 70 godine nove ere, objavio je Izraelski ured za antikvitete. Voditelji iskapanja Nahshon Szanton i Joe Uziel ocijenili su da je struktura “zagonetna” jer u Jeruzalemu i okolici ništa slično do sada nije bilo pronađeno. Struktura je pronađena na arheološkoj lokaciji poznatoj pod nazivom Davidov grad u Istočnom Jeruzalemu. Ulica pored koje je pronađena popločena je u 1. stoljeću prije Krista.

LONDON

Teška hrana i mnogo vode neće pomoći da se nakon teškog pijančevanja izliječite od mamurluka idućeg jutra, sugerira nizozemsko istraživanje koje prenosi BBC. Umjesto toga, zaključuje se u istraživanju, jedini način da se djeluje na mamurluk jest da se manje pije. Znanstvenici su na uzorku od 800 studenata istražili kako se odvija borba s mamurlukom. Dio studenata jeo je hranu nakon alkohola, uključujući i tešku hranu i obilan doručak, u nadi da će izbjeći postalkoholnu glavobolju i vrtoglavicu. S istim ciljem dio ih je pio vodu, i prije odlaska u krevet i nakon ustajanja. Ni u jednoj grupi nije bilo veće razlike u težini glavobolja. “Voda će pomoći ugasiti žeđ, ali neće izliječiti mučninu i glavobolju”, kaže profesor Joris Verster sa sveučilišta u Utrechtu.

LONDON

Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC. Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina. Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija. BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

WASHINGTON

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak će službeno vratiti ime Denali najvišem planinskom vrhu u Sjevernoj Americi i tako okončati 40-godišnju bitku oko 6.194 metra visoke planine poznate kao Mt. McKinley. Ova odluka, donesena na početku trodnevnog predsjedničkog posjeta Aljasci je znak koliko će snažno Bijela kuća nastojati pokazati tijekom preostalih 16 mjeseci Obaminog mandata u kojoj će mjeri pitanje borbe protiv klimatskih promjena ostati dio Obamine ostavštine. Obama bi tijekom posjeta trebao obići ledenjak koji se polako povlači i sastati sa žiteljima zabačenih arktičkih zajednica čiji je način života već sada ugrožen podizanjem razine mora i ostalim posljedicama klimatskih promjena.

LOS ANGELES

Napušeni reper Kanye West u nedjelju je objavio da namjerava postati američki predsjednik, iako nije jasno koliko je ozbiljna njegova izjava. “Kao što ste do sada već mogli pretpostaviti, odlučio sam se kandidirati za predsjednika na izborima 2020.”, izjavio je hip-hop zvijezda na nagradi MTV-a ove godine za najbolji glazbeni video. Kanye West je svoju predsjedničku kandidaturu objavio na kraju nesuvislog govora pa je Miley Cyrus komentirala da “sada znamo kako to izgleda kada je Kanye na travi”.

(Hina)