Vlada je na telefonskoj sjednici zatražila sazivanje Sabora u utorak, a krajem idućeg tjedna bi se Sabor, kako neslužbeno doznajemo, zatim trebao i raspustiti.
To znači da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mora raspisati datum izbora najmanje 30 dana, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Ako se Sabor raspusti do 11. rujna kao što to vladajuća koalicija planira, onda bi krajnji datum održavanja izbora bio 8. studenoga ove godine a najraniji mogući datum 11. listopada. Odluka će biti na Predsjednici jer tako Ustav predviđa.

U svakom slučaju bi to značilo i kako će godišnji proračun za iduću godinu biti prepušten budućoj Vladi.
U tjedan dana koliko bi Sabor trebao zasjedati donijet će se samo još nekoliko zakona po hitnoj proceduri koji će biti i glavni izborni adut aktualnoj Kukuriku koaliciji, a čije bi posljedice građani mogli direktno osjetiti na svom džepu. U drugoj polovici listopada bi trebao biti objavljen i rast BDP-a u trećem kvartalu za kojeg se očekuje, prema trenutnim podacima, da bude bolji i veći od rasta u drugom kvartalu.
Naime, iako su podaci još uvijek nepotpuni, očito je kako je Hrvatska imala i rekordnu turističku sezonu koja će bitno popraviti BDP. Rast od preko jedan posto drugi kvartal zaredom bi aktualnoj vladajućoj koaliciji bio i najvažniji argument kako su Hrvatsku izvukli iz rececije.
A raspuštanje Sabora idući tjedan garantira kako će se izbori održati i prije obljetnice pada Vukovara što je, s druge strane, obljetnica i događaj koji Kukuriku koaliciji nikako ne odgovara zbog očekivanih zvižduka koje ih tamo čekaju. Ovako će u Vukovar ići vjerojatno novi mandatar ma tko god to bio ( osim ako izborni rezultati budu tako tijesni pa potraje sastavljanje nove buduće vladajuće koalicije)
Ako će to i biti Zoran Milanović, zvižduci ga neće tako boljeti uz saznanje kako će premijer biti još četiri godine.