Prvoga dana 2016. i ove godine Hrvatska radiotelevizija prenosi tradicionalni Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara. Prijenos počinje u 11.15 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1). Jedinstveni koncert Bečkih filharmoničara na novogodišnje jutro u zlatnoj dvorani Musikvereina tradicija je od koje ne odustaje ni Beč ni 50 milijuna televizijskih gledatelja u 90 zemalja širom svijeta, među kojima su i pretplatnici Hrvatske televizije.

Taj najdugovječniji i najpoznatiji projekt klasične glazbe, koncert za koji je doći do ulaznice jednako dobitku na lutriji, spektakl je za oči i uši koji će se ove Nove godine održati jubilarni 75. put.

Virtuozno muziciranje jednoga od najboljih orkestara na svijetu uvući će nas u opojni vrtlog valcera, koračnica, galopa i polki nastalih u skladateljskoj radionici obitelji Strauss, ali i drugih autora koji su slijedili njihov glazbeni svjetonazor te stvarali profinjenu zabavnu glazbu čija je ljepota nadživjela vrijeme u kojemu je nastala.

Raskošni baletni brojevi i impresivne cvjetne rapsodije bečkih vrtlara i cvjećara nezaobilazan su dodatak najpoznatijemu svjetskom događanju povezanom s klasičnom glazbom.

„Bečkim filharmoničarima u ovome posebno svečanome, jubilarnome izdanju novogodišnjega koncerta ravnat će maestro Mariss Jansons. Latvijskomu dirigentu, koji je u karijeri bio šef dirigent velikih orkestara poput Simfonijskoga orkestra Bavarskoga radija i orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, karizmatičnomu umjetniku koji pripada elitnomu klubu živih dirigentskih legenda, ovo je treći put da se nalazi za pultom novogodišnjega koncerta. Kao što je poznato, u tradiciji je Bečkih filharmoničara da se ne imenuje šef dirigenta, no da nije tako, Jansons bi sigurno bio kandidat. S bečkim orkestrom veže ga uspješna suradnja dulja od tri desetljeća, a o posebnome Jansonsovu statusu svjedoči i imenovanje za počasnoga člana Društva prijatelja glazbe u Beču, krovne udruge pod kojom djeluje orkestar. Kao i prigodom maestrova nastupa na novogodišnjemu koncertu 2012., ansamblu domaćinu pridružit će se glasoviti Bečki dječaci, a snimka koja će se emitirati u stanci predstavit će Mozartov rodni grad Salzburg u povodu 200. godišnjice njegova pripojenja Austriji”, obavijestila je HRT komentatorica prijenosa Ivana Kocelj.

U svom priopćenju HRT ističe kako je baletne točke osmislio koreograf Jiri Bubeniček dok je kostime dizajnirala britanska kostimografkinja Emma Ryott.