U utorak 5. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT ‒ HTV 1) u 20.55 na rasporedu je dokumentarni film autora Josipa Šarića Stranci, a naši. Film govori o strancima koji žive u Hrvatskoj. Manje od pola posto stanovnika Hrvatske su stranci, na godinu ih se useli oko 10 tisuća, a sve ih više stiže iz država Europske unije. Gledatelji će doznati za koga je Hrvatska obećana zemlja i zašto su je mnogi odabrali za svoj dom, odakle su stranci koji dolaze u nju živjeti i zašto tu ostaju.

„Mi smo skloni kukanju i negativnomu gledanju na stvari. U razgovoru sa strancima koji su Lijepu našu odabrali za svoj dom ponovno sam otkrio zašto je lijepo živjeti u Hrvatskoj i koliko prednosti ova naša zemlja ima, a mi ih uzimamo zdravo za gotovo”, kaže autor filma Josip Šarić i dodaje kako čovjek i ne primjećuje koliko stranaca radi i živi u Hrvatskoj.

„Kad sam odlučio snimiti film o strancima u Hrvatskoj, poznavao sam tek nekoliko ljudi, doseljenika oko kojih sam mislio graditi priču. Mislio sam, bit će problem naći sugovornike. A onda je krenulo – baš svatko od mojih prijatelja zna nekoga tko se doselio, u tren oka imao sam dvadeset sugovornika sa svih strana svijeta, jednoga zanimljivijeg od drugoga. Ima tu starijih koji su došli davno na studij pa ostali, mladih koji su se jednostavno javili na oglas i došli ovdje raditi, onih koje je dovela ljubav”, kaže autor filma Josip Šarić.

Zanimljivo će biti čuti što stranci u Hrvatskoj misle o Hrvatima koji odlaze za poslom u njihove zemlje i kako vide budućnost naše zemlje te kako se bore s hrvatskom birokracijom, običajima i mentalitetom. U filmu sudjeluju Britanci, Amerikanci, Maltežani, Nigerijci, Francuzi, Kanađani i ostali kojima je Hrvatska drugi dom. Autor i scenarist filma je Josip Šarić, snimatelj Boris Kavić, tonski snimatelj Tomislav Veltruski, montažer Saša Petrić, izvršna urednica dokumentarnih formata u IMS-u HRT-a Nataša Ban Leskovar.
(PR)