Kada je donosio odluku da se parlamentarni izbori održe u listopadu ili studenom Zoran Milanović vjerojatno nije uopće razmišljao o Milanu Bandiću ali time je Bandiću vrlo vjerojatno opet spasio političku karijeru.

Jer, nikome ne odgovara da izbori budu što ranije kao što to odgovara Milanu Bandiću. Najjači predizborni potez kojeg Bandić može povući odigrati će se početkom idućeg tjedna. Tada će na klupe svih zagrebačkih osnovnoškolaca, ali po prvi puta i svih zagrebačkih srednjoškolaca stići besplatni udžbenici.

Prvih ima oko šezdeset tisuća, a drugih oko 40 tisuća. Bez obzira što je Sandra Švaljek u pravu kada kaže kako besplatni udžbenici ne postoje i kako su te knjige plaćene novcem zagrebačkih prireznih obveznika, u očima roditelja 100 tisuća djece njima će Milan Bandić dati besplatne udžbenike.

A onima koji djecu u školama nemaju prirez zbog toga neće biti ništa veći niti manji. Možda se neće zbog toga sagraditi ili pokrenuti neki kapitalni projekti koji bi dugoročno bili isplativiji za sve građane na što je Sandra Švaljek također dobro upozorila, ali to vide, znaju i razumiju samo poneki ekonomisti.

Knjige za koje nisu morali izdvojiti tisuće kuna vidjet će više od stotinu tisuća roditelja. I vidjet će ih odmah. Koliko je Sandra Švaljek dobra ekonomistica, toliko je Milan Bandić još bolji političar.

Koji također jako dobro zna kako je u birača i vrlo kratko pamćenje. Što te knjige u rukama njihove djece budu novije to su i njemu veće šanse da dobije njihove glasove.

A roditeljima koji ne žive u Zagrebu nudi kako će, ako glasaju za njegovu stranku, te knjige biti i na stolovima njihove djece od iduće školske godine.

Malo birača razumije makroekonomiju, ali u darove se jako dobro razumiju. I nije im previše bitno tko ih u konačnici plaća.
A nedavna akvizicija u gradskom vijeću Vukovara gdje je njegova nova vjećnica postala i jezičac na vagi koji odlučuje o tamošnjoj većini, nedvosmisleno pokazuje kako se Bandić na ovim izborima neće ograničiti samo na četiri izborne jedinice koje obuhvaćaju i dijelove Zagreba.

No, izbori u ovoj godini Bandiću ne povećavaju samo šansu da pošalje nekoliko svojih zastupnika u Sabor. Oni mu praktički osiguravaju i mirni dovršetak mandata kao gradonačelnika Zagreba.

Jer, teško da će se SDP-u i HDZ-u dati rušiti njegov proračun za 2016. godinu i ići u nove lokalne izbore samo par mjeseci nakon teških, skupih i iscrpljujućih parlamentarnih izbora.

Čak i kada bi imali takvih želja, Bandić može postati u državi ono što je već postao u Vukovaru. Jezičac na vagi. Teško da će postati premijer kao što je to najavio, ali sada je lako moguće da postane onaj tko će o budućem premijeru Hrvatske odlučivati.

Možda smo stoga bili i u krivu u prvoj rečenici ovoga teksta kada smo napisali kako Zoran Milanović pri odluci da se izbori održe što ranije nije razmišljao o Milanu Bandiću.

Možda je, osim na sebe, mislio i na njega. Možda Zoran Milanović očekuje da Bandić otme glasove HDZ-u kao što im je nedavno oteo vukovarsku vjećnicu. Ali da zatim svoje saborske mandate prikloni njemu.

Njih dvojica se ni prije nisu voljela pa su jedan drugoga podržavali. Bandić Milanovića za premijera, a Milanović Bandića za gradonačelnika.

Kako u politici ne odlučuje ljubav nego interesi, nema previše razloga da to ne učine opet. Palo je među njima teških riječi, ali emocije prolaze, a mandati ostaju. Možda im birači budu razočarani, ali ako ovu dvojicu išta spaja to je njihovo uvjerenje kako birači kratko pamte.

A ruku na srce, niti nemaju previše razloga da drukčije misle.