Do pravomoćne presude sam pio jedan lexaurin dnevno, a nakon toga sam prešao na pola – ispričao je pročelnik za financije Slavko Kojić danas novinarima koliko ga je zapravo koštala pravosudna bitka s državom, odnosno ministrima financija.
S lexaurina se sada može i skroz skinuti jer nije samo Grad Zagreb dobio spor na Upravnom sudu protiv Republike Hrvatske koji će mu u blagajnu donijeti preko dvjesto milijuna kuna ove godine i uštedjeti dvostruko više koliko je još država potraživala, nego je i Zagrebački holding dobio poboljšanje kreditnog rejtinga što za njega znači i manje financijskih zahtjeva i s te strane u budućnosti.
I ovo je prvi puta u zadnjih godinu dana da su na spomen pravosuđa i kreditora u aktualnoj vlasti glavnog grada bili nasmijani.

-Ovo je presica dobrih vijesti. Međunarodna agencija Standard&Poor’s u svom posljednjem izvještaju, krajem kolovoza ove godine, poboljšala je rejting Zagrebačkog holdinga s prijašnjeg B/stabilan na B+ stabilan, uz stabilne izglede za budućnost. Druga je vijest da je na Visokom upravnom sudu odbijena žalba Ministarstva financija, čime se potvrđuje zakonitost korištenja sredstava Grada Zagreba za decentralizirane funkcije -rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban nije mogla poželjeti bolji povod za svoj premijerni nastup pred novinarima. Iako je pred njom, što je i sama priznala, još puno teškog posla.

-Zagrebački holding je napravio niz mjera financijskog restrukturiranja kojima je smanjio veliku kreditnu izloženost i smanjio dug za 1.6 milijardu kuna. Smanjio se broj zaposlenih za 1500 ljudi što je 12 posto od ukupnog broja. To restrukuriranje se nije osjetilo na uslugama koje Holding pruža uslugama građanima grada Zagreba, ali se osjetilo na poslovanju što je kreditna agencija pozitivno i ocijenila. Još nismo restrukturirali obveznice što je jedan od ciljeva ove uprave i napraviti novi model upravljanja imovinom Holdinga. A glavni cilj je da usluga građanima ostane kvalitetna uz što nižu cijenu – rekla je Ana Stojić Deban naglasivši kako je i poboljšan odnos s Gradom i likvidnost koju im je to pružilo također utjecalo na povećanje rejtinga.

-Priznali smo i da postoje problemi u društvu ali i planovi kako će se to riješiti što je rejting agencija također pozitivno ocijenila – rekla je Stojić Deban dodavši kako će uskoro predstaviti i operativne planove kojim poslovanje gradske mega tvrtke misli učiniti boljim. No, istaknula je, kako je ovo ipak velikim dijelom rezultat bivše uprave i njihovog plana restrukturiranja koji je na Skupštini predstavljen još 2013. godine dok je predsjednik uprave bio Slobodan Ljubičić.

-Projekt destabilizacije grada Zagreba od strane Vlade i ministarstva financija je propao. To je trajalo još od 2008. godine i četiri ministra su se izredala. Pobijedilo je dobro nad zlim – puno je slikovitiji u svom nastupu bio Slavko Kojić kada je pričao o pravnom dvoboju Grada Zagreba.

-Traje to, piju se apaurini, ali želio bih podsjetiti na nešto što je izjavio premijer Zoran Milanović kada je komentirao taj spor. Ne znam je li bio ciničan kada je rekao da smo mi pravno potkovani, ali bio je u pravu. Ispalo je da jesmo – rekao je Kojić koji je podsjetio kako u toj borbi oni nisu imali ni podršku svih gradskih zastupnika.
Pritom je, naravno, mislio na svoje bivše stranačke kolege.