Izložba Marina Dražančića “Šetnja od grada do duše i natrag”, s autorovim fotografijama iz ciklusa u kojem propituje ulogu svjetla, otvorena je u utorak u Galeriji ULUPUH.

“Polazeći od temeljne postavke fotografije kao svjetlopisa, Marin Dražančić je tom izložbom predstavio ciklus u kojem preispituje udio svjetla u crno-bijelom, grafičkom zapisu”, ocijenila je likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

“Šetnja gradom postaje okvirni kontekst propitkivanja, razotkrivanja, estetiziranja i poetiziranja fenomena svjetlosti. Nizom jednostavnih situacija, u odnosu na motiv, stvara fini splet kombinacija i varijacija likovnih struktura uzbudljivih i sugestivnih odnosa”, ustvrdila je u predgovoru kataloga izložbe.

Po njezinim riječima, izmjenjivi ritmovi fotografije kod gledatelja izazivaju čitav raspon sugeriranih raspoloženja, od prolaznosti, otuđenja i odsutnosti svake komunikacije, do sjete rastanaka, izgubljenosti i nostalgične želje za probuđenim danom.

Marin Dražančić (Varaždin, 1960.) diplomirao je 1984. na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. U proteklih tridesetak godina radio je kao fotograf i snimatelj u radu filmskom i video tehnikom.

Radio je na velikom broju igranih i dokumentarnih filmova, glazbenih, obrazovnih i igranih emisija te reklamnih projekata.

Nakon snimateljskog rada i u razdoblju prelaska fotografije na digitalnu tehnologiju, ponovno se počeo baviti umjetničkom fotografijom.

Izložba će biti otvorena do 29. siječnja. Zadnji dan izložbe, kada se održava Noć muzeja, Galerija ULUPUH će raditi do 1 sat iza ponoći. Ulaz na izložbu je besplatan.

(Hina) xagrb ytr