Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Splitu kako ne vjeruje da će na izvanrednoj saborskoj sjednici, zakazanoj za 8. rujna, biti raspušten Hrvatski sabor radi raspisivanja parlamentarnih izbora.

“Ja nisam predsjednik Sabora, ja sam predsjednik jedne od stranaka koje čine većinu u Saboru a ne vjerujem da je moguće da Sabor bude raspušten na izvanrednoj sjednici, to je moje mišljenje”, rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa sazivanjem izvanredne sjednice i medijskih informacija da bi to moglo značiti raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.

Sabor je sazvan (izvanredna sjednica) na našu inicijativu da bi radio na našim prijedlozima novih zakona, dodao je Milanović. On je istaknuo kako parlamentarne izbore raspisuje predsjednica RH, a ne Vlada.

“Sabor se raspušta ako mu prije toga ne istekne mandat, a ističe mu 22. ili 23. prosinca. Sabor se raspušta i nakon toga u zakonskom i ustavnom roku predsjednica Republike raspisuje izbore za Hrvatski sabor. To tako funkcionira već više od 20 godina”, rekao je Milanović.

Milanović je odgovarajući na pitanja istaknuo kako mu je svejedno kojeg će datuma biti izbori za Sabor te da on to neće predlagati kao što su, kako je rekao, radili njegovi prethodnici..

“Kad trebaju biti izbori, to nije moj posao, to je posao predsjednice, jedna od rijetkih dužnosti i obveza predsjedničkih- neka odluči sama ili u razgovoru s nekim drugim, u to se neću petljati”, poručio je Milanović. Dodao je kako u obzir dolaze najviše tri vikenda za održavanje izbora, ali da je to građanima svejedeno. Podsjetio je kako je odluka o raspuštanju Sabora politička i za nju mora glasovati više od 50 posto zastupnika, a “nakon isteka najmanje 30, a najviše 60 dana idu izbori”.

Odbacio je prigovore da Vlada s izborima oklijeva jer čeka gospodarske rezultate u trećem kvartalu koji bi joj išli u prilog.

“Rezultati za treći kvartal će biti objavljeni 27. ili 28. studenoga i što se mene tiče mi možemo na izbore i prije, ne moramo to čekati. Neki preliminarni podaci za početak trećeg kvartala pokazuju još bolje rezultate nego u drugom kvartalu tako da nema potrebe čekati jer mislim da je hrvatskim ljudima jasno- Hrvatska raste”, kazao je Milanović.

Vlada je zatražila izvanrednu sjednicu Sabora za 8. rujna i požurila jesenski rad Sabora “s namjerom da završimo s onim što držimo bitnim., odnosno zakonima koji su za dobrobit građana”. Naglasio je kako mjere koje poduzima Vlada “nisu podjela proračunskih sredstava kao prije sedam ili osam godina pred izbore”, nego je riječ o zakonima koji će se naći na dnevnom redu izvanredne sjednice Sabora o kojima se dugo razmišljalo.

“To nije- evo vam milijarda kuna pa se radujte, mi tako ne funkcioniramo”, poručio je.

Milanović se sastao sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, a nakon susreta izjavio je kako je Split grad koji raste te da je suradnja tog grada i države vrlo dobra.

“Split je primjer grada koji je nadišao sebe. Nekada je to bio izrazito industrijski grad, a sada više nije- to nije ni dobro ni loše. Split je grad koji trenutno spada među najbolje u Hrvatskoj, nadam se da drugi zbog toga neće biti uvrijeđeni”, kazao je Milanović.

Rekao je da je s Baldasrom razgovarao o imovinskim pitanjima, pitanjima nadzora nad pomorskim dobrom.

“To je dilema s kojom se bavimo dvije godine, je li u redu da to rade županije ili prema vlastitom izboru veliki gradovi Rijeka, Split. To je nešto što nije zapisano u Svetom pismu i posebno je važno za gradove i općine na obali”, kazao je premijer.

Baldasar je zahvaljući na posjetu premijeru i ministrima rekao kako je “i više nego zadovoljan suradnjom s Vladom” i ministrima od kojih su neki “naši sugrađani”.

“Ali oni su hrvatski ministri, a ne splitski”, dometnuo je premijer Milanović na što Baldasar uzvratio kako ih je dobro spomenuti jer oni “znaju situaciju u gradu”