Od 2014. godine traje u Svetom Ivanu Zelini revija hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu koja je pokrenuta s ciljem promocije recentnih domaćih kratkometražnih filmova. Riječ je o prvoj reviji hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu čije treće izdanje počinje 12. svibnja a koja predstavlja domaće, posebno mlade autore kratkog filma. U glavnom programu prikazuju se igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi trajanja do 20 minuta, producirani od 2014. do 2016. godine, koji nisu prije bili prijavljeni na Reviju, namijenjenu isključivo hrvatskim autorima odnosno stranim filmovima u kojima je bar jedan član autorskog tima, redatelj, scenarist, direktor fotografije, montažer ili skladatelj hrvatski državljanin. S

Revija je sastavljena od glavnog programa i programa zemlje partnera, a posebnu vrijednost imaju Škola kratkog filma namijenjena mladim budućim autorima koji se tek upoznaju s filmom, koja se odvija u četiri dana trajanja Revije, i razvojna platforma za domaće autore Croatian short pitch. Na nju se mogu prijaviti punoljetni hrvatski državljani, a prihvaćaju se projekti kratkih filmova u ukupnom trajanju do 20 minuta, koji su u fazi scenarija, a u iznimnim slučajevima i projekti koji su u fazi predprodukcije (uvjet je da nema snimljenog materijala). Pojedini autor može prijaviti jedan projekt na CSP, dok producent ili produkcijska kuća može prijaviti do tri, s time da za svaki projekt prijavljuje posebnog pitchera, koji može biti scenarist ili redatelj. Prijava mora sadržavati scenarij, sinopsis, autorsku motivaciju, izjavu o uređenim autorskim pravima, popis ekipe i kratku biografiju i filmografiju autora.

Pobjednik CSP-a prema odluci žirija dobit će novčanu potporu za pomoć u daljem razvoju svog projekta, besplatan najam paketa opreme profesionalne kategorije (kamera, prateća oprema za kameru, objektivi, ton) te izravno mjesto u glavnom programu Revije koja će uslijediti po završetku filma. Prijave su otvorene do 1. travnja 2016. godine, a lista filmova će biti objavljena najkasnije do 15. travnja 2016.

Doslovno u prvoj minuti 2016. godine otvoren je natječaj, a filmovi se prijavljuju isključivo preko nezavisne platforme Filmfreeway.com. Žiri Revije dodjeljuje do deset Plaketa, strukovnih nagrada za dostignuća na filmu, do tri Povelje kao posebna priznanja, Povelju za najbolji film Škole kratkog filma i nagradu Croatian short pitcha koja se sastoji od Povelje, Plakete i novčane nagrade za razvoj filma te osiguranog mjesta u glavnom programu nakon što film bude dovršen. Publika dodjeljuje svoju nagradu za najbolji film.

(Duško Popović – HFS)